Abiznis

Bemaks platio najveći porez od 1,5 miliona

Crnogorske kompanije koje su prošlu godinu završile sa profitom prijavile su 43.845.112 eura poreza na profit, saopšteno je Pobjedi iz Poreske uprave
Bemaks platio najveći porez od 1,5 miliona
Portal AnalitikaIzvor

Porez na profit pravnih lica plaća se po stopi od devet odsto, što znači da je ukupan profit kompanija oko pola milijarde eura.

Ovaj porez se Poreskoj upravi, podsjetimo, prijavljuje do kraja marta tekuće za prethodnu godinu.

Rekorderi

Sudeći po odgovorima iz Poreske uprave, prošla godina je karakteristična jer na prvom mjestu po plaćenom porezu nijesu više telekomunikacije nego neka firma iz oblasti građevinarstva. Iz Poreske uprave nijesu naveli imena kompanija koje su rekorderi po ovom porezu.

- Najveći iznos poreza na dobit od 1.532.890 eura prijavila je jedna kompanija koja posluje u djelatnosti proizvodnje svježeg betona - saopštili su iz Poreske uprave.

Pobjedi je potvrđeno da se radi o Bemaksu, kojem je proizvodnja svježeg betona osnbovna djelatnost, kao i da je profit ove kompanije za prošlu godinu bio 18 miliona eura.

Proizvodnja svježeg betona, podsjetimo, počela je da raste od 2015, što je nastavljeno u 2016, a što se povezuje sa gradnjom auto-puta Bar – Boljare.

Na drugom mjestu sa 1.241.370 eura je firma koja posluje u djelatnosti telekomunikacija, a na trećem sa 786.410 eura neka od banaka. I na četvrtom mjestu sa 752.885 eura je kompanija koja posluje u djelatnosti bankarskih usluga. Na petom mjestu sa 576.092 eura prijavljenog poreza je kompanija koja posluje u djelatnosti vađenja mrkog uglja i lignita.

Iz Poreske uprave su redakciji Pobjede saopštili da su ovih pet kompanija ne samo prijavile nego i blagovremeno platile porez.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Ilustracija: bemax.me

Portal Analitika