Politika

Vuksanović: Opozicioni bojkot ne ugrožava naš evropski put

Izostanak opozicije iz parlamenta do sada nije ugrozio evropski put Crne Gore, ali šalje nezasluženo negativnu sliku. Vjerujem da će u dogledno vrijeme i naše opozicione kolege davati svoj doprinos evropskoj integraciji. Za to su ih, između ostalog, i birali građani Crne Gore – kaže za Pobjedu Adrijan Vuksanović, predsjednik Odbora za evropske integracije.
Vuksanović: Opozicioni bojkot ne ugrožava naš evropski put
Portal AnalitikaIzvor

- Više se ne može govoriti o njihovom bojkotu parlamenta, već o neizvršavanju radnih obaveza. Skoro sve opozicione stranke su formirale svoje klubove, što im na mjesečnom nivou omogućava određena sredstva. Takođe, vidjeli ste i da dolaze na pojedina skupštinska zasijedanja, što dodatno uvjerava u ovu tvrdnju – kazao je Vuksanović, koji je i poslanik Hrvatske građanske inicijative.

POBJEDA: Po nedavnom istraživanju CEDEM-a, povjerenje građana u EU palo je na oko 56 odsto, dakle najniže je do sada. Kako to komentarišete, u čemu vidite uzrok?

VUKSANOVIĆ: Proces pregovora o pristupanju EU veoma je zahtjevan i podrazumijeva sprovođenje čitavog niza reformi koje građani osjećaju i direktno i indirektno. Crna Gora pregovara već pet godina i pritisak od EU da se ostvare konkretni i vidljivi rezultati reformi sve više raste. U isto vrijeme, građani zahtijevaju da osjete konkretne koristi od procesa pristupanja. Nažalost, u fazi pregovora, o koristima se većinom govori u perspektivi budućnosti i vežu se za period članstva u EU, dok su reforme, koje su nekada veome teške i dugotrajne, ono što se odnosi na naš svakodnevni život i što najviše osjećamo.

Zato ne treba da čudi blagi pad povjerenja građana u EU. Ovo se dešavalo u svim zemljama u jednom momentu u pregovorima. Na primjer, prema ispitivanjima, u Hrvatskoj je prije ulaska u EU podrška građana iznosila oko 56 odsto, dok je u Sloveniji u toku pregovora taj procenat iznosio od čak 40 do 57 odsto.

POBJEDA: Je li proces evropskih integracija dovoljno transparentan?

VUKSANOVIĆ: Smatram da moramo još intenzivnije komunicirati sa građanima i vrlo otvoreno, konkretno i argumentovano razgovarati o svim izazovima procesa i, što je najvažnije, o koristima koje će donijeti pristupanje EU, kako bi se povjerenje građana u proces evropskih integracija ojačalo i vratilo na prethodni nivo. Mediji treba da budu veoma važan partner u ovom procesu. U fokusu medijske pažnje su reforme, koje su sve zahtjevnije i ubrzanije, ali nema dovoljno priče o koristima od članstva u EU i na tome se mora poraditi-

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika