Kultura

KotorArt: Don Brankovi dani muzike 16. put uprkos prkosnim okolnostima

Svake godine festival se desi zahvaljujući ljudima, zahvaljujući umjetnicima i umjetnosti, zahvaljući podršci pokrovitelja, sponozora, prijatelja. Ali svake godine - uprkos određenim okolnostima. Naročito ove godine te prkosne okolnosti su nekako žive i očigledne, ali se - kao što vidite - dešavamo.
KotorArt: Don Brankovi dani muzike 16. put uprkos prkosnim okolnostima
Portal AnalitikaIzvor

Ovim riječima se izvršni direktor Brankovih dana muzike i solista sinoćnjeg koncerta pijanista Ratimir Martinović sinoć kratko obratio publici na otvaranju muzičkog segmenta kotorskog fesivala.

- Večerašnju noć nismo mi posvetili gradu. Grad se noćas posvećuje svakome od nas ponaosob. Da svi uz iskrene zvuke orkestra razmislimo naijskrenije o korijenima. Večeras smo pozvani da se vratimo sebi, da se vratimo jedni drugima, da bismo se vratili gradu... Kotor ne priređuje festival da bi se dopao drugima, da bi privukao druge, već iz najiskrenije potrebe da izrazi sebe. Naslagane hiljade godina istorije se u Kotoru ne materijalizuju sam kroz impozantne utvrde, crkve, pjace i trgove, već kroz potrebu da se kroz umjetnost i iskrenost izrazi svako bilo koje je kroz milenijume udaralo ovim ulicama - naveo je predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić otvarajući 16. KotorArt Don Brankove dane muzike.

Program „Korijeni“ ispred Katedrale Svetog Tripuna okupio je brojne ljubitelje klasične muzike koji su bili u prilici da čuju Prvi klavirski koncert Ludviga van Betovena u kome je Martinovića pratila nova postavka Festivalskog orkestra KotorArta, pod dirigentskom palicom Vahana Mardirosijana iz Jermenije.

1407kotor1

Drugi dio večeri bio je u potpunosti posvećen jednoj od ključnih odrednica tradicije - Bokeljskoj mornarici, njenom kolu te Gradskoj muzici Kotora koja obilježava 175 godina postojanja.

- Naša povjest, naše tradicije i naša aktuelna kulturna produkcija, ovaj trg, Katedrala, Mornarica, grad, festival i večerašnji koncert pokazuju našu izvanrednu kulturnu vitalnost - istakao je admiral Bokeljske mornarice dr Antun Sbutega.

Publika je bila u prilici da premijerno pogleda dokumentarni film „Odbrojavanje“ Dušana Vulekovića, festivalske narudžbe KotorArta kojom je autor želio da potcrta tradiciju ovog grada, te ključne odrednice kola Bokeljske mornarice.

Festivalski orkestar i Gradska muzika zatim su zajedno priredili praizvođenje „Varijacija na temu Bokeljskog kola“ sačinjene od šest varijanti koje su komponovali: Marijana Janevska, Marko Kovač, Sonja Mutić, Uršula Jašovec i Antonio Babiću, a u cjelinu je zaokružila kompozitorka Nina Perović.

Podsjećamo, 16. KotorArt Don Brankovi dani muzike trajaće do 13. avgusta, a u 11 glavnih i više od 100 pratećih programa ponudiće visok nivo umjetničkih sadržaja. Gostovaće trojica vjerovatno najvećih violinista regiona: Roman Simović, Nemanja Radulović i Stefan Milenković, te najjaču pijanističku džez postavku regiona: Bojana Zulfikarpašića, Vasila Hadžimanova i Matiju Dedića. Edicija „Miloš Invites“ i ove godine predstavlja koncert gitariste Miloša Karadaglića sa gotima na Luštica Bay-u, a nastupiće i: Bisera Veletanlić, Gabi Novak i Amira Medunjanin. KotorArtić i ove godine njeguje muzički ukus kod mališana, a više od 100 programa uličnih performera okupiraće kotorske trgove.

Međunarodni festival KotorArt ove godine se odvija od 30. juna do 14. avgusta pod pokroviteljstvom Opštine Kotor i to u četiri segmenta: Festival klapa Perast, Kotorski festival pozorišta za djecu, Don Brankovi dani muzike i Pjaca od filozofa.

K.J.

Foto: KotorArt/D. Miljanić

Portal Analitika