Svijet

Novi napad na turiste u Hurgadi: Dvoje poginulih, četvoro povrijeđenih

Egipatsko ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je da je šestoro turista različite nacionalnosti napadnuto nožem u turističkom odmaralištu Hurghada na Crvenom moru.
Novi napad na turiste u Hurgadi: Dvoje poginulih, četvoro povrijeđenih
Portal AnalitikaIzvor

Dvije žene su preminule od posljedica napada, a još su četiri osobe ozlijeđene. Prema prvim informacijama, dvije preminule turistkinje su Ukrajinke.

Neimenovani zvaničnik egipatskog ministarstva unutrašnjih poslova je izjavio da je jedan od ozlijeđenih turista poljske nacionalnosti, a da je napadač žrtve izbo po licu, vratu i stopalima. Svjetski mediji takođe su prenijeli da su od četvoro ranjenih, troje iz Srbije ali je ta informacija zvanično demantovana.

- To je dezinformacija. U hotelu „Zahabija“ ima 30 naših državljana. Sve smo kontaktirali i svi su dobro - rekli su u Ambasadi Srbije u Kairu.

Da u napadu nema povređenih Srba, potvrdilo je i Ministarstvo vanjskih poslova Srbije.

Šef konzulata Ukrajine u Egiptu odbio je dad komentariše situaciju dok ne dobije službene informacije od egipatske vlade.

Početna istraga je pokazala da je napadač do hotela u kojemu su bili turisti, doplivao s obližnje javne plaže.

Do napada je došlo nekoliko sati nakon što su petorica policajaca ubijena u Gizi, kada je islamistički militant otvorio vatru na vozilo u kojem su se nalazili.

U januaru 2016. godine u istom odmaralištu došlo je do napada na turiste, kada su troje turista izbole osobe za koje se sumnja da su bile militanti ISIS-a. 

Portal Analitika