Društvo

Čađenović: Požari u Podgorici su pod kontrolom, većina namjerno izazvana

Trenutna situacija je mnogo povoljnija nego što je to bilo u protekla 24 sata, odnosno prethodne noći, kazao je komandir Vatrogasno-spasilačke jedinice Andrija Čađenović.
Čađenović: Požari u Podgorici su pod kontrolom, većina namjerno izazvana
Portal AnalitikaIzvor

- Požari koji su bili aktivni i koji su ugrožavali veliki broj objekata na brdu Rogami i Pričelje na brdu Zelenika, prema naseljima Beri i Komani i veliki požar na Malom brdu su sanirani. Trenutno su pod kotrolom. Nastojimo da ih do kraja dana u potpunosti ugasimo - istakao je Čađenović.

On je naveo da će, prema informacijama koje imaju, ovo ljeto biti zapamćemo po velikom broju požara.

- U protekla 24 sata oboren je rekord od 67 intervencija koji je bio aktuelan sigurno desetak godina. Pravovremeni odgovor na ovoliki broj požara skoro ni ne znamo. Što se tiče Službe zaštite Glavnog grada, preduzeli smo sve mjere još u pripremnoj fazi za ovu sezonu stalnim apelima građanima, posjetama najugroženijim teritorijama, pripremom opreme i sredstava. Međutim, u junu i privim danima jula, dematovani smo na terenu i imamo ovakvu sliku - navodi on.

Kada je riječ o tako velikom broju požara, Čađenović smatra da je glavni krivac poznat.

- Daću sebi za pravo, mada utvriđivanje uzroka nastanka požara i šteta nije nadležnost Službe zaštite, prema iskustvima i onome što sa terena možemo da zapazimo jeste da je možda i 99 odsto požara izazvani ljudskom rukom, da li nekom zlo namjerom ili nehatom. U najvećem broju slučajeva sinoć smo imali priliku da se uvijerimo da su požari izazvani s namjerom, i to na onim mjestima na kojim je apsolutno nemoguće gasiti. Čim se takav požari zapali gdje ne možemo prići vozilima i opremom i gdje nam treba vremena, vjerujte da je to namjerno - dodao je za TVCG.

On je još jednom apelovao na građane da preduzmu sve preventivne mjere kako bi zaštitili sebe i svoju imovinu tokom ljetnjih mjeseci, te ako primijete vatru da blagovremeno obavijeste službu zaštite na broj 123.

Portal Analitika