Kultura

TWIN PEAKS, S03E09: Kuper protiv Kupera

Dobili smo važno saznanje, ali još ne znamo da li nam je Dejvid Linč savršeno servirao istinu na kašičicu - ili dao otrov u maloj količini
TWIN PEAKS, S03E09: Kuper protiv Kupera
Portal AnalitikaIzvor

Od Južne Dakote do Las Vegasa, od Filadelfije do Tvin Piksa - polako se raspliće veo misterije sa serije Dejvida Linča! Kao i prethodna, deveta epizoda „Twin Peaksa“ donijela je mnogo odgovora, koji u gargantuanskom svijetu genija djeluju kao savršeno serviranje istine na kašičicu - ili davanje otrova u maloj količini.

Sjajni Tim Rot

Najvažnije saznanje: dosadašnja dva „atentata“ na Dagija, mlohavu kancelarijsku verziju našeg junaka Dejla Kupera, organizovao je „zli Kuper“. Ova činjenica sada djeluje kao istovremeno logičan i prijeko potreban obrt. Kuper protiv Kupera je duel koji na malom prostoru mora da ima epohalne i kosmičke posljedice, sa mnogo simbolike.

Slika prenaduvanog, rušilačkog mačizma „zlog Kupera“ nadograđena je u devetoj epizodi. Važna karika u ovom procesu bio je maestralni Tim Rot koji se, kao da neće, bezazleno pojavljuje da pomogne „gospodaru“ na početku epizode. Istovremeno mu nudi meke usne svoje sestre, u sceni koja vrišti od podivljale želje za moći i poštovanjem.

Sa druge strane, svježe saznanje otvara nova pitanja o Dagijevoj istoriji. Gdje je bio prije 1997. godine, u kojoj je locirano naše prvo saznanje o njemu? Linč nas je podsjetio da Dagi, koliko god simpatičan i bezazlen bio, ipak nije onaj „pravi“ Kuper.

Simbolika crvene

U maestralnoj igri sjećanja i sadašnjosti, Linč priču servira tako da je teško povući liniju između dobra i zla. Priznanje zločinca pred agenticom FBI, koje će otkriti mnogo o famoznom slučaju majora Brigsa, djeluje kao religijsko otkrovenje i magični susret sa natprirodnim. Skoro da zaboravite kakav je osjećaj mučnine i užasa donijela slika unakaženog Brigsovog tijela u prvoj epizodi sezone!

Serija briljira u malim vinjetama i diskretnim skretanjima, kao što je opsjednutost crvenom bojom i njenom simbolikom. Pakleno crvenom krpom „zli Kuper“ briše čudesno zaliječene rane, Dagijev dječački pogled luta za nečijim crvenim potpeticama, a potpuno ludi i bezazleni Endi i Lusi savršeno slatko prepiru se o crvenoj fotelji na rasprodaji.

Serija pleše po tankoj liniji između iskrene, sjetne dobrote i sumanutog zla. U dječačkom sjećanju policajca Brigsa, sina čuvenog i sada tako bitnog majora u Tvin Piksu, lako je prepoznati i iskru ludila kada se suoči sa velikim otkrićem. Šta tek reći za Dajen, Kupovu staru koleginicu, kada sakrije poruku pristiglu sa nepoznatog broja? Slavna glumica Lora Dern sposobna je da bez jedne riječi odigra blef, u još jednoj u nizu scena za pamćenje, na turneji televizijskim eldoradom zvanim „Twin Peaks“... S. S.

 

Portal Analitika