Kultura

GAME OF THRONES: Majka svih TV serija

Sedma sezona počinje u nedjelju, 16. jula na TV HBO. Poučeni iskustvom iz prethodne, možemo zaključiti samo jedno – nerviraćemo se i opet nećemo prestati da je gledamo. Zato novim epizodama valja pristupiti planski
GAME OF THRONES: Majka svih TV serija
Portal AnalitikaIzvor

Cinični Džordž Lukas je još sedamdesetih godina dao dobar komentar o emotivno-manipulativnim projektima kao što je HBO serija „Game of Thrones“. „Emotivno usisavanje publike je veoma lako. Svako to može da uradi vezanih očiju. Samo treba da uzme malo mače i preda ga u ruke nekome ko će mu zavrnuti šiju.“

Živimo u doba kada TV nikada nije bila eksplicitnija, ali teško je pronaći šou koji je tako dobro iskoristio ovu formulu kao „Game of Thrones“. Štaviše, kreatori serije Dejvid Beniof i D. B. Vajs izdigli su Lukasovu opservaciju na još viši nivo.

 

Nepobjediv šou

Već šest sezona fanovi gejmotrona u stopu prate i pokušavaju da predvide svaki pokret monstruma u svijetu leda i vatre, ali čak ni kada poginu likovi koje su najviše mrzjeli ne dođe do bilo kakvog pomaka. Ništa ne može da zaustavi točak osvete, krivice, političke korupcije, planina leševa, prljavog seksa, bijelih hodača, razjarenih zmajeva, izvitoperenih i nekontrolisanih strasti, nefer borbi i vjenčanja ugušenih u krvi.

Upravo zbog toga „Game of Thrones“ ima najveću gledanost. Obožavali ga ili mrzjeli iz dna duše, ne možete da prestanete da gledate, naročito sada kada radnja ide prije sage Dž. R. R. Martina.

Sedma sezona počinje u nedjelju, 16. jula kada će na TV HBO biti emitovana prva od sedam epizoda. Poučeni iskustvom iz prethodne, koja je postavila seriju na tron najgledanijih i najnagrađivanijih TV projekata, možemo zaključiti samo jedno – opet ćemo da se nerviramo i opet nećemo prestati da je gledamo. Zato sedmoj sezoni valja pristupiti planski. Evo nekoliko savjeta kako da vam lakše padnu naredna dva mjeseca dok male ekrane bude tresla najveća TV groznica svih vremena.

 

Socijalne mreže

Serija se emituje nedjeljom uveče na TV HBO, što znači da torentovanje počinje između četiri i pet sati ujutro. Ako nijeste dovoljno ludi da gejmotronujete u ta doba, savjetujemo da ne provjeravate društvene mreže i portale kada se probudite. Internet je majka svih spojlera, a mnogi vaši „bezobrazni“ prijatelji tripuju se da ih je neko proglasio kraljevima spojlovanja. Sačuvajte prijateljstva –recite „ne“ internetu dok ne odgledate epizodu.

 

Glupe teorije

Kada pogledate epizodu, najgore što možete da uradite je da počnete da štrakate portale i tražite video eseje na Jutjubu koji se bave novim teorijama. Zar je stvarno toliko bitno da „saznate prije svih“ šta čeka u nastavku? Ima većeg uživanja u iskrenom iznenađenju nego u trijumfalnom: „Znao sam!“ kad se nešto konačno desi.

 

Onlajn hejteri

Kad počne gejmotron doba, socijalne mreže pretvore se u košnicu „GOT“ gifova, mimova, statusa, linkova i komentara. Konstantno nas „radi“ Hegel – prvo ide serijal pozitivnih komentara o epizodi (teza), onda slijedi odgovor negativaca (antiteza) i na kraju se javljaju „mudrovani“ koji komentarišu prve i druge i blagosiljaju sebe jer se nijesu zarazili serijom (sinteza). Niko od njih vam ne treba, manite se trošenja vremena na internetska prepucavanja. Ostavite to za dobru staru kafanu, gdje nikad nije dosadno citirati Tirionove zlatne: „Ja pijem i znam stvari.“ i „Nije lako piti stalno.“

 

Gledanje iz cuga

„Game of Thrones“ je serija koju je mnogo bolje gledati iz cuga nego epizodu po epizodu. Znamo da nikako ne možete da se preselite na pusto ostrvo tokom dva mjeseca da biste izbjegli spojlovanja, ali pokušajte. Tek tada, bez sedmične rupe između epizoda, biće vam jasnije rupe i vrline serijala u kom se za 45 minuta ne dogodi ništa, a onda eksplodira sve. Da ne govorimo o izbjegavanju stresa poslije klifhengera koji stvaraju pritisak u glavi veći od svake migrene.

 

Alkoholne igre

Posljednji i najneodrživiji savjet: gledajte „GOT“ u društvu prijatelja uz prethodno osmišljenu alkoholnu igru. Na primjer, tri cuga kada se pojavi Bijeli hodač, dva kada neko umre, jedan kada neko kaže: „Zima dolazi“. Može se nagnuti i kada Sansa počne da se prenemaže ili neko baci foru na račun Tirionove visine. Za najekstremnije predlog: naginjanje čaše tokom scena seksa, bez mogućnosti da se odloži dok se kadar ne promijeni.

U dobrom društvu, smislićete već nešto i ubaciti interne finese. Ipak, ne zaboravite – „Game of Thrones“ je zabava, i to ne čistokrvna. Treba učiniti sve da ova majka svih TV serija prestane da se shvata tako ozbiljno.

Marija IVANOVIĆ

 

Susreti koji se najviše iščekuju

Do kraja našeg boravka u Vesterosu, makar ako HBO ne potvrdi da će snimati prikvel, ostalo je samo 13 epizoda. Internet je usijan od teorija fanova od kojih većina ima zajedničku temu – spajanje dugo razdvojenih likova. Bez obzira na to jesu li tačne ili ne, jedno je sigurno: makar je deset susreta za kojim glasno ili potajno vapi svaki gledalac „Game of Thronesa“.

1. Arja i Džon

Nema toga junaka koji neće zapljeskati rukama kao dijete u trenutku kada Arja, najsmrtonosniji i najizmučeniji Stark, zagrli Džona poslije svih muka koje su snašle njihovu porodicu.

02-dzon

2. Džejmi i Tirion

Džejmi je jedini Lanister kog Tirion i dalje voli, ali lucidni patuljak je sada na putu ka Kraljevoj luci, u službi Majke zmajeva. Pitanje je hoće li ga Džejmi pustiti da naudi Sersei, a još veće da li će joj u jednom momentu i sam presuditi. Njihov odnos može da bude jedan od najinteresantnijih slojeva sezone.

3. Pseto i Planina

Pomisao na to da će Pseto jednom ubiti Planinu razvedrava najteže trenutke u životu svakog gejmotronca.

4. Džendri i Džon

Džendrija, nezakonitog sina Ričarda Barateona, nema toliko dugo u seriji da je polovina TV auditorijuma zaboravila kako izgleda. Kovači najluđih teorija tvrde da će se Džendri pridružiti Džonu Sniježnom. Dovoljno je samo da se pojavi, makar na nekoliko sekundi u kadru – svi jedva čekaju da vide jedinog zakonitog nasljednika Gvozdenog prijestola.

5. Arja i Nimerija

Poslije toliko nepravedno prolivene krvi čudesnih jezovuka, fanovi umiru od želje da vide kako Nimerija, izgubljena u Rječnim zemljama, gura toplu njušku u Arjino lice.

6. Lijena i svako

Nije važno kad, kako i sa kim – u nastavku serije treba nam što više prgavog pogleda hrabre djevojčice-ratnice Lijene Mormont.

7. Jahači zmajeva

Malo je fanova serije koji se ne uzdaju u teoriju da zmajeva krv struji venama Džona Sniježnog, Deneris i Tiriona. Već je potvrđeno da Ned Stark nije Džonov otac, a nagoviješten je Tirionov poseban odnos sa zmajevima. Molimo se svim svecima da na trenutak njihovog ujedinjenja nećemo morati da čekamo do 2019. godine i osme sezone.

8. Brijena i Tormund

Najslađi (ras)par u istoriji „pararstva“ može da učini da zaboravimo najgluplje poteze pisaca serijala samo jednom razmjenom Tormundovog „pohotnog“ i Brojeninog zgađenog pogleda.

9. Arja i Sansa

05-arja

Arjin susret sa Sansom, nekada najodbojnijom osobom na planeti za koju je nemoguće povjerovati da je jedan Stark, ima nevjerovatnu težinu. Obje djevojke sjetiće se riječi svoga oca Neda koje je izgovorio kada su se kao djevojčice čupale za kosu: „Usamljeni vuk umire. Snaga je u čoporu.“

10. Maloprstić i smrt

Ma samo neka umre više! Ako je ikako moguće, od ruke Arje Stark, dok ga Sansa prati riječima ledenijim od onih koje je uputila Remziju prije nego je njime nahranila pse. Ukoliko Maloprstić ipak zatruje Sansu protiv Džona, molbe da uginu uputićemo piscima serijala.

 

Portal Analitika