Abiznis

Ministarstvo ekonomije: U izradi Pravilnik o označavanju pneumatika

EU oznaka za pneumatike vozila, koja daje važne informacije o sigurnosti pneumatika i njihovom uticaju na okolinu biće obavezna za dobavljače i distributere u Crnoj Gori.
Ministarstvo ekonomije: U izradi Pravilnik o označavanju pneumatika
Portal AnalitikaIzvor

Ministarstvo ekonomije priprema Pravilnik o označavanju pneumatika vozila po pitanju efikasnosti potrošnje goriva i drugih bitnih parametra, a koji bi trebalo da bude donijet do kraja ove godine.

Slično oznakama za energetsku klasu koje se nalaze na uređajima za domaćinstva, nova EU oznaka za pneumatike olakšaće informisanje kupaca o važnim sigurnosnim i ekološkim aspekatima pneumatika.

Oznaka na svakom pneumatiku sadržaće:

- klasu efikasnosti potrošnje goriva u rasponu od A do G;

- klasu prijanjanja na mokroj podlozi u rasponu od A do G;

- klasu i izmjerenu vrijednost vanjske buke kotrljanja.

Podaci sa oznake pneumatika moraju biti lako čitljivi i razumljivi.

Pravilnik će obavezati dobavljače i distributere da oznaka, sadrži i informacije o trgovačkom nazivu ili žigu, liniji i dimenziji pneumatika, indeksu opterećenja, stepenu brzine i drugim tehničkim specifikacijama.

U cilju bolje informisanosti krajnjeg kupca, Evropski parlament je 2009. godine inicirao obavezu  budućeg označavanja pneumatika. Uredba o označavanju pneumatika stupila na snagu krajem 2012. godine, a odnosi se na sve pneumatike proizvedene poslije 1. jula 2012. godine. Primjena uredbe je obavezna u državama koje su članice Evropske unije, ali pneumatici sa novim oznakama se nalaze i na tržištu izvan EU.

primjerq

 

Portal Analitika