Abiznis

Ministarstvo ekonomije: U izradi Pravilnik o označavanju pneumatika

EU oznaka za pneumatike vozila, koja daje važne informacije o sigurnosti pneumatika i njihovom uticaju na okolinu biće obavezna za dobavljače i distributere u Crnoj Gori.
Ministarstvo ekonomije: U izradi Pravilnik o označavanju pneumatika
Portal AnalitikaIzvor

Ministarstvo ekonomije priprema Pravilnik o označavanju pneumatika vozila po pitanju efikasnosti potrošnje goriva i drugih bitnih parametra, a koji bi trebalo da bude donijet do kraja ove godine.

Slično oznakama za energetsku klasu koje se nalaze na uređajima za domaćinstva, nova EU oznaka za pneumatike olakšaće informisanje kupaca o važnim sigurnosnim i ekološkim aspekatima pneumatika.

Oznaka na svakom pneumatiku sadržaće:

- klasu efikasnosti potrošnje goriva u rasponu od A do G;

- klasu prijanjanja na mokroj podlozi u rasponu od A do G;

- klasu i izmjerenu vrijednost vanjske buke kotrljanja.

Podaci sa oznake pneumatika moraju biti lako čitljivi i razumljivi.

Pravilnik će obavezati dobavljače i distributere da oznaka, sadrži i informacije o trgovačkom nazivu ili žigu, liniji i dimenziji pneumatika, indeksu opterećenja, stepenu brzine i drugim tehničkim specifikacijama.

U cilju bolje informisanosti krajnjeg kupca, Evropski parlament je 2009. godine inicirao obavezu  budućeg označavanja pneumatika. Uredba o označavanju pneumatika stupila na snagu krajem 2012. godine, a odnosi se na sve pneumatike proizvedene poslije 1. jula 2012. godine. Primjena uredbe je obavezna u državama koje su članice Evropske unije, ali pneumatici sa novim oznakama se nalaze i na tržištu izvan EU.

primjerq

 

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
D DOT
14.07.2017. 17:16

Oznake postoje vec 100 godina samo ih treba znati citati. Posto CG nema proizvodjaca guma niti ce ga ikad imati bitno je da ne uvoze smece tj gume sa datumom proizvodnje starijim od 4 godine ili nekvalitetne i polovne gume demmontirane sa evropskih otpada. Guma koja je straija od 4 godine nije za upotrebu pa i ako je nova .

2
0