Politika

Demokrate: Još jedan korak ka devastaciji sjevera

Usvajanje odluke da se Visoka medicinska škola (VMŠ) iz Berana preseli u Podgoricu, samo je još jedan korak ka devastaciji sjevera Crne Gore, ocijenila je potpredsjednica beranskog odbora Demokrata, Milica Labudović.
Demokrate: Još jedan korak ka devastaciji sjevera
Portal AnalitikaIzvor

„Ovo je još jedna odluka u nizu koja dovodi do ruba propasti, do stvaranja sredine iz koje omladina bježi glavom bez obzira, sredine u koju se mladi ljudi ne žele vratiti“, kazala je Labudović. 

Prema njenim riječima, iako je prosvjetna inspekcija nalozila da se u narednih sedam dana raspiše konkurs za upis 70 brucoša u VMŠ u Beranama, rektorka Univerziteta Crne Gore (UCG), Radmila Vojvodić, odbija njihovu naredbu i ponovo opravdava svoju odluku forsiranjem kvaliteta znanja i struke i autonomije Univerziteta.

„A do sada, kada su bili u pitanju neki „bitni“ ljudi, nije bilo riječi o kvalitetu znanja i struke i to nije dovođeno u pitanje, čak ni tamo gdje je bilo nužno pokrenuti žestoke rasprave i ostavke“, navela je Labudović u saopštenju. 

Kako je kazala, poznato je da je VMŠ u Beranama otvorena velikim dijelom zbog razvoja sjevera Crne Gore. 

„Nije ni normalno da sve bude pozicionirano u jednom dijelu države, neophodno je da i sjeverna regija bude zastupljena i da se radi na njenom razvijanju, a ne gašenju“, smatra Labudović. 

Do sada je, prema njenim riječima, na VMŠ iznjedreno 350 diploma koje su važeće.

Labudović je podsjetila da su u 70 odsto slučajeva djeca iz sjevernog dijela Crne Gore upisivala tu školu, u velikom procentu ona koja nijesu imala sredstva da se školuju u glavnom gradu.

„Sigurni smo i da će veiki broj Beranaca, Bjelopoljaca, Mojkovčana i Plavljana, koji su ove godine planirali da upišu VMŠ, ostati bez indeksa u 2017/2018 školskoj godini zbog nedostatka finansijskih sredstava, i da će biti prinuđeni da traže zaposlenje sa srednjom školom“, kazala je ona. 

Labudović je istakla da se takvom načinu rada mora stati na put, i da se ne smije dozvoliti nastavak lošeg trenda - stavljanja ključa u bravu obrazovnih institucija na sjeveru. 

Ona je podsjetila da je, prije ove, donesena odluka o gašenju drugih fakulteta u Beranama. 

„Što se tiče prethodno ugašenih fakulteta, slažemo se da je bilo potrebno unaprijediti i dovesti mnogo stvari u red. Ali, trebalo se raditi na sređivanju stanja, a ne na gašenju postojećih odsjeka. Najlakše je ugasiti jedan fakultet, firmu, proizvodnju. To je kod nas postala praksa, tradicija, ništa novo“, navela je Labudović. 

Prema njenim riječima, što se tiče VMŠ, imala je akreditovan program i sve je funkcionisalo kako treba.

„Studenti su obavljali praksu bez teškoća i bez govora o tome da takav vid prakse ne zadovoljava direktivu za ovu profesiju i da diplome nisu kredibilne. Dajte da se potrudimo i da poradimo na sređivanju i unapređenju onoga što već postoji. Najlakše je staviti ključ u bravu“, zaključila je Labudović.

Portal Analitika