Politika

Medojević: Radikalni zaokret Markovića nakon sastanka sa Angelom Merkel

Nakon sastanka sa kancelarkom Savezne Republike Njemačke, Angelom Merkel, Duško Marković je napravio radikalan zaokret u odnosu prema inicijativi o ekonomskoj saradnji zemalja Zapadnog Balkana u odnosu na stav Đukanovića, navodi se u izjavi jednog od lidera DF-a, Nebojše Medojevića dostavljenoj Portalu Analitika.
Medojević: Radikalni zaokret Markovića nakon sastanka sa Angelom Merkel
Portal AnalitikaIzvor

- Mediji pod kontrolom Đukanovića su nedjeljama kreirali negativnu kampanju u vezi ove inicjative iza koje stoje Njemačka i Velika Britanija. Čak je i Đukanović, u svom intervjuu izrazio rezervu prema ovoj incijativi, ukazujući da je proces EU integracija prioritet za Crnu Goru. Djukanovic je dobro shvatio da ovakva EU opterećena birokratijom i sklona lobističkim uticajima i korupciji, predstvlja idealni alibi za izbjegavanje bilo kakvih suštinskih refromi. Đukanovićev režim je suštinski odbijao svaki dogovor o ukljanjaju granica i barijera za slobodnu trgovinu u regionu, jer što je više granica to je bolje za šverc, jedinu ekonomsku kategoriju koju Đukanović odlično poznaje - tvrdi Medojević.

On dalje navodi da uklanjanje granica i barijera u slobodnoj trgovini između zemalja Zapadnog Balkana i intenzivnija ekonomska saradnja na infrastruktunim projektima finasiranima od starne EU, ugrožava Đukanovićevu namjeru da novac od šverca droge, cigerate, oružja opere preko krupnih infrstruktunih i energetskih projekata u regionu.

- Uključivanje EU u finasiranje i kontrolu tih zajedničkih projekata , onemogućava Đukanovića i Balkansku Konfederaciju organizovanog kriminala da prljavim novcem od šverca stave pod kontrolu region. Ovaj krupni zaokret Markovića, predstvlja jasan otklon od politike Đukanovića i interesa njegove organizacije, kojoj ne odgovara saradnja u regionu, jačanje demokratije i vladavine prava. Vjerovatno je i Marković svjestan šta bi za Crnu goru značila ponovna samoizolacija od evroatlantskih tokova i sukob sa politikom Njemačke, kao domintatne sile u Evropi - ocjenjuje Medojević i dodaje:

- Suočen sa činjnicom, da je nakon ulaska Cren Gore u NATO, njegova upotrebna vrijednost jednaka nuli, i da za mnoge u medjunarodnoj zajednici predstvalja neugodan teret iz prošlosti, Djukanović pokušava da ponovo destabilizuje i Crnu Goru i region. Po svemu sudeći Duško Marković predvodi onaj dio DPS koji je spreman da se suprotstavi paklenom naumu Đukanovića i za taj zaokret ima podršku Njemačke i Velike Britanije. Da li će Marković imati dovoljno podrške u DPS ili će Djukanović povratiti kontrolu nad Vladom i smijeniti Markovića , ostaje da se vidi. Ovo dvovlašće ne može dugo trajati.

Medojević zaključuje da će Đukanović poslije dugog niza godina, ponovo za zapad biti "lokalani balkanski korumpirani diktator, simbol šverca i kriminala". 

- Zato političko rješenje duboke državne i političke krize, nema alternativu i neophodno je da se što prije otvori taj proces, kako bi se stvorili neophodni uslovi za prve fer i slobodne izbore, koji bi mogli da se održa kad i predsjednički i ponovljeni lokalni izbori u Nikšiću - kazao je Medojević.

Portal Analitika