Crna hronika

Na meti vozila bivšeg policijskog inspektora

Serija namjernog paljenja automobila u Podgorici nastavljena je i u noći između utorka i srijede, desetak minuta nakon ponoći, kada je za sada nepoznati počinilac podmetnuo požar na tri automobila na parkingu udaljenom svega 50-tak metara od zgrade Uprave policije.
Na meti vozila bivšeg policijskog inspektora
Portal AnalitikaIzvor

U požaru su skoro u potpunosti uništena dva vozila, čiji je vlasnik bivši policijski inspektor Mrđan Kovačević koji je, prema nezvaničnim saznanjima iz policije, najvjerovatnije bio i glavna meta napada.

Osim dva vozila Kovačevića, stradala su još tri automobila koja su bila parkirana u njihovoj blizini. Brzom intervencijom Službe zaštite i spašavanja požar je ugašen oko 12.24 časova.

Kovačević je, inače, već godinama u sukobu sa bivšim kumom Aleksandrom Spičanovićem, u kojeg je i pucao 2012. godine, zbog čega je proveo dvije godine u zatvoru.

Njegovo vozilo, ali i poslovni objekat koji posjeduje njegova familija u Ulici 13. jul bili su ranije na meti napadača koji su na sličan način zapaljeni.

U zadnja dva dana u Podgorici je namjerno zapaljeno čak pet vozila, dok je za 15 dana zbog podmetnutih požara uništeno osam automobila.

U noći između ponedjeljka i utorka automobil “mercedes” A klase, koji je u vlasništvu Miodraga Petrovića, zapaljen je u podgoričkom naselju Masline.

Pola sata kasnije požar je podmetnut u Staroj varoši na vozilu “pežo karavan”, koje je u vlasništvu Božidara Kovačevića.

Prošle nedjelje, u noći između srijede i četvrtka, požar je progutao automobil “kia sportage” u naselju Blok 9 koji je u vlasništvu Dragana Stankovića. Požar je uništio u potpunosti prednji dio vozila, a vatra se proširila i zahvatila automobil marke “reno” koji je bio parkiran pored Stankovićevog vozila.

Samo dan ranije požar je podmetnut na vozilu “džip tojota” na Zabjelu, u vlasništvu Podgoričanina Strahinje Bulatovića. Na vozilu je od požara nastala velika materijalna šteta.

U svim slučajevima šablon je isti. Automobil je poliven benzinom i zapaljen.

Opomena i zastrašivanje?

Kriminolog Velimir Rakočević ističe da u većini slučajeva namjerno paljenje automobila je način da se opomene, oslabi i zastraši konkurencija u poslovima koji su van zakona.

“Najčešće se to radi kod organizovanih grupa, malo je slučajeva kada dođe do slučajnog zapaljenja, ni jedan posto nije tako. Šalju vrlo jasnu poruku osvete, opomene, to je vid klasičnog obračuna zavađenih grupa”, objašnjava Rakočević.

Rakočević dodaje da je za policiju veliki izazov rješavanje ovih djela, ali ona moraju i mogu biti otkrivena, i da svi počinioci moraju biti na osnovu dokaza privedeni pravdi.

Kako je ranije za DN kazao sudski vještak iz oblasti zaštite od požara i eksplozija Radovan Popović, motivi za ovaj vid krivičnog djela su različiti, najčešće se radi o osveti i neraščišćenim poslovima među pojedincima, prevarama kasko osiguranja i slično. On dodaje da je činjenica da je u posljednje dvije-tri godine ovaj vid krivičnog djela u porastu, jer počinioci misle da usljed visoke temperature i velike količine sredstava za gašenje požara dolazi do uništenja svih materijalnih tragova.

“Ovakvo mišljenje može da ima samo laik, dok stručno lice zna da u požarima ostaje mnogo materijalnih tragova na osnovu kojih se može utvrditi mjesto i uzrok požara, kao i tragovi koji mogu povezati počinioca sa izvršenim krivičnim djelom”, objašnjava Popović.

Ističe da se namjerna paljenja vozila uglavnom “obavljaju” benzinom, koji je lako dostupan, te da se rjeđe koriste različite vrste eksploziva.

U BP izborio “megan”

Automobil “megan”, vlasništvo Ervina Hadrovića izgorio je juče oko dva i po sata sata poslije ponoći u Ulici XII u bjelopoljskom naselju Pruška.

Automobil je bio parkiran u ulici ispred kuće.

Komšija Veselin Cmiljanić ispričao je Dnevnim novinama da se najprije čulo pucketanje koje je djelovalojezivo.

“Ćula se galama i začuo sam glas komšije Murata Idrizovića, kako govori da mora da pomjeri svoj automobil. Izašao sam vani, a plameni jezici zapaljenog automobila dosezali su nekoliko metara uvis. U blizini se nalazi drvo jabuke i sreća je da vatrena stihija nije zapalila kablove od električne struje”, ispričao je Cmiljanić.

Rekao je da su odmah na lice mjesta došli vatrogasci koji su ugasili požar te policija koja je obezbijedila mjesto požara.

“Ćitav dan je policija obezbjeđivala lice mjesta, a došli su i stručnjaci iz Danilovgrada koji su snimali i uzeli neke uzorke”, kazao je Cmiljanić. U bjelopoljskoj policiji potvrdili su da je izbio požar na automobilu, te da će stručnjaci iz Forenzičkog centra u Danilovgradu, nastojati da utvrde šta je požar uzrokovalo, da li je u pitanju diverzija ili pak neispravne instalacije.

Inače, Ervin Hadrović je sin rukovodioca Višeg državnog tužioca u Bijelom Polju Rifata Hadrovića i prema kazivanju komšija, zaposlen je kao pravnik u zatvoru u Bijelom Polju.

Dnevne novine

Foto: CdM

Portal Analitika