Abiznis

Kinezi u Kolašinu grade most od 48 stopa

Na četvrtoj sekciji prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare, dugog 9,9 kilometara, radi se bez prestanka.
Kinezi u Kolašinu grade most od 48 stopa
Portal AnalitikaIzvor

Da je svaki dio prioritetne dionice posebna priča za sebe, dokazuju i projekti koji se izvode na četvrtoj sekciji, nedaleko od Mateševa.

Na ovom dijelu prve trase gradi se devet mostova i probija šest tunela. Takođe, radi se na otvorenom dijelu trase, kao i na izgradnji petlje Mateševo.

Najzanimljiviji objekat četvrte sekcije svakako je most Jabuka koji će imati čak 48 stopa.

“Najveći obim radova je na mostu Jabuka, čija je ukupna dužina 1.427 metara. Na ovom objektu radi oko 80 radnika, a očekujemo da bude završen u septembru naredne godine. Trenutno se podižu stubovi, a posebno se vodi računa o zaštiti životne sredine jer je most dijelom u koritu rijeke Tare. Kako ne bi ugrozili rijeku imamo posebne tankove kako se ništa od materijala ne bi prosulo u Taru”, objasnio je Dnevnim novinama zamjenika šefa četvrte sekcije Ju Čun Šen.

Međutim, najteži posao na ovoj sekciji, kako tvrdi Šen, biće izgradnja mosta Uvač 4.

“Nepovoljan teren predstavlja najveći problem jer je previše kosina. Konkretno za ovaj objekat je kasnila građevinska dozvola, ali i pored toga tempo radova je jako dobar. Na ovom dijelu terena imamo mašine za bušenje šipova, ali da bi intenzivirali radove povukli smo još mašina sa drugih dionica. Radi se 24 časa duž čitave sekcije”, kazao je Šen.

Od tunela najbolje napreduju radovi na probijanju tunela Jabučki krš.

“Tunel Jabučki krš biće probijen već u septembru ove godine. U septembru naredne godine u potpunosti će biti završen. Lijeva cijev tunela, dugačka 1.459 metara probijena je nešto više od 1.100 metara, a desna 1.000 od 1.356 metara. Dakle, ostalo nam je po 300 metara da probijemo”, ističe Šan.

“Kod ovog tunela rastresito zemljište je glavni problem. Takođe, problem su nam pravile i podzemne vode na koje smo nailazila prilikom radova, pa je temp malo usporen. Mislim da je zbog ovakvog sastava zemljišta i stepen opasnosti najveći. Za sada sve je u najboljem redu, a tunel se probija mašinom za sukcesivni iskop, čija je vrijednost sa pratećom opremom skoro dva miliona eura”, rekao je Šan i dodao da je za radove na ovom tunelu angažovano 180 radnika.

Angažovano 2.189 radnika
Ministarstvu saobraćaja izdato je 17 od ukupno 19 građevinskih dozvola, a preostale dvije biće izdate tokom jula.

Kada je riječ o broju angažovanih radnika, njih je u junu na gradilištu bilo 2.189, od čega Kineza 1.491, domaćih radnika zaposlenih u CRBC 250 i 448 radnika zaposlenih kod podizvođača.

Dnevne novine

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.