Politika

Bez državnih zastava u sjedištima savjeta i političkih partija?

Zastava koju manjinski narod koristi za izražavanje svog nacionalnog identiteta, može da bude istaknuta na zgradama i u prostorijama u kojima su smješteni savjeti, političke partije, udruženja i institucije, kao i prilikom političkih, naučnih, kulturno-umjetničkih i drugih skupova u privatnoj ili organizaciji savjeta, političkih partija, NVO, udruženja, institucija i pojedinaca – predviđa nacrt zakona o izboru, upotrebi i isticanju nacionalnih simbola. Nije, međutim, definisano da na tim mjestima mora biti istaknuta i državna zastava Crne Gore.
Bez državnih zastava u sjedištima savjeta i političkih partija?
Portal AnalitikaIzvor

Predlagači nacrta, odnosno predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava, nijesu željeli za Pobjedu da pojasne da li se predviđa obaveza isticanja i državne zastave uz nacionalnu na zgradama savjeta, političkih partija, udruženja i institucija, već su samo kazali da u nacrtu „nijesu konačna rješenja“, da traje javna rasprava i da su otvoreni za sve sugestije.

Nacrtom, o kojem će javna rasprava trajati do 4. septembra, predviđeno je da se u opštinama ili mjesnim zajednicama u kojima pripadnici manjinskog naroda ili manjinske zajednice čine većinsko stanovništvo prema rezultatima posljednjeg popisa, na zgradama organa lokalne samouprave, pored državne, istakne i zastava tog manjinskog naroda.

Kada u jedinicama lokalne samouprave u kojima pripadnici manjinskog naroda čine više od pet odsto stanovništva prema rezultatima posljednjeg popisa, na državne i nacionalne praznike tog manjinskog naroda, na zgradama opštinskih organa ističe se zastava tog manjinskog naroda.

Nacrt definiše da se grb može upotrebljavati u pečatima savjeta, prosvjetnih, naučnih, kulturnih i vjerskih udruženja i institucija koje osnivaju pripadnici manjinskih naroda, zatim u njihovim prostorijama, kao i natpisima na zgradama u kojima su ova udruženja smještena, na aktima, poveljama, diplomama, priznanjima koje daju savjeti, udruženja i institucije.

Himna se može intonirati u prostorijama savjeta, politič- kih partija, udruženja i institucija, kao i prilikom političkih, naučnih, kulturnih, sportskih i drugih skupova u privatnoj ili organizaciji savjeta, političkih partija, NVO, udruženja, institucija i pojedinaca.

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika