Politika

Bez državnih zastava u sjedištima savjeta i političkih partija?

Zastava koju manjinski narod koristi za izražavanje svog nacionalnog identiteta, može da bude istaknuta na zgradama i u prostorijama u kojima su smješteni savjeti, političke partije, udruženja i institucije, kao i prilikom političkih, naučnih, kulturno-umjetničkih i drugih skupova u privatnoj ili organizaciji savjeta, političkih partija, NVO, udruženja, institucija i pojedinaca – predviđa nacrt zakona o izboru, upotrebi i isticanju nacionalnih simbola. Nije, međutim, definisano da na tim mjestima mora biti istaknuta i državna zastava Crne Gore.
Bez državnih zastava u sjedištima savjeta i političkih partija?
Portal AnalitikaIzvor

Predlagači nacrta, odnosno predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava, nijesu željeli za Pobjedu da pojasne da li se predviđa obaveza isticanja i državne zastave uz nacionalnu na zgradama savjeta, političkih partija, udruženja i institucija, već su samo kazali da u nacrtu „nijesu konačna rješenja“, da traje javna rasprava i da su otvoreni za sve sugestije.

Nacrtom, o kojem će javna rasprava trajati do 4. septembra, predviđeno je da se u opštinama ili mjesnim zajednicama u kojima pripadnici manjinskog naroda ili manjinske zajednice čine većinsko stanovništvo prema rezultatima posljednjeg popisa, na zgradama organa lokalne samouprave, pored državne, istakne i zastava tog manjinskog naroda.

Kada u jedinicama lokalne samouprave u kojima pripadnici manjinskog naroda čine više od pet odsto stanovništva prema rezultatima posljednjeg popisa, na državne i nacionalne praznike tog manjinskog naroda, na zgradama opštinskih organa ističe se zastava tog manjinskog naroda.

Nacrt definiše da se grb može upotrebljavati u pečatima savjeta, prosvjetnih, naučnih, kulturnih i vjerskih udruženja i institucija koje osnivaju pripadnici manjinskih naroda, zatim u njihovim prostorijama, kao i natpisima na zgradama u kojima su ova udruženja smještena, na aktima, poveljama, diplomama, priznanjima koje daju savjeti, udruženja i institucije.

Himna se može intonirati u prostorijama savjeta, politič- kih partija, udruženja i institucija, kao i prilikom političkih, naučnih, kulturnih, sportskih i drugih skupova u privatnoj ili organizaciji savjeta, političkih partija, NVO, udruženja, institucija i pojedinaca.

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
n neso
13.07.2017. 06:54

Zastava je simbol drzave. Na javnim mjestima treba propisati samo zastave drzave CG, a unutar prostorija moze i pored drzavne zastave da stoji i zastava druga, zastava tog entiteta. SVE DRUGAČIJE NIJE DOIBRO PREMA DRŽAVI.

21
2
b bilbord
13.07.2017. 09:51

neso, PODRŽAVAM! APSOLUTNO, I NIKAKO DRUGAČIJE! SVE DRUGO JE ZNAK RAZJEDINJAVANJA IDEJE O ZAJEDNIČKOJ CRNOJ GORI!

7
3