Politika

Darmanović na sastanku ministara vanjskih poslova: Zajednički protiv terorizma

U okviru Samita Berlinskog procesa koji je održan danas u Trstu, ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović učestvovao je na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana, na poziv italijanskog šefa diplomatije Anđelina Alfana.
Darmanović na sastanku ministara vanjskih poslova: Zajednički protiv terorizma
Portal AnalitikaIzvor

Sastanku su prisustvovali i ministri vanjskih poslova Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Kosova, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Francuske, visoki zvaničnici Velike Britanije i Njemačke, evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, kao i specijalni gosti - generalni sekretari Centralno-evropske inicijative, Jadransko-jonske inicijative, Savjeta za regionalnu saradnju i Regionalne kancelarije za saradnju mladih Zapadnog Balkana.

Na ministarskom sastanku razmijenjena su mišljenja na temu aktuelne situacije na Zapadnom Balkanu i u Evropi, sa akcentom na proces evropskih integracija regiona i bezbjednosne izazove. Jednoglasno je ocijenjena važnost zajedničke akcije u borbi protiv terorizma, radikalizma i svih oblika organizovanog kriminala, kao i koordiniranog odgovora na migratornu i izbjegličku krizu. Potvrđena je važnost daljeg unaprijeđenja dobrosusjedskih odnosa i saradnje, posebno u kontekstu uključivanja civilnog društva i mladih u regionalne procese.

Ministar Darmanović je naglasio značaj zajedničkog evropskog odgovora na aktuelne bezbjednosne izazove i u tom kontekstu istakao nedavno formalno pristupanje NATO-a Globalnoj koaliciji za borbu protiv ISIL-a. Ocijenio je posebno važnim kreiranje uslova za obrazovanje i zapošljavanje mladih, podsjećajući da je Crna Gora, djelujući u tom pravcu, prva otvorila lokalnu kancelariju Regionalne kancelarije za saradnju mladih Zapadnog Balkana.

Na marginama sastanka, ministar Darmanović je imao razgovore sa evropskim komesarom Hanom, kolegama iz susjednih država, kao i sa ministrima vanjskih poslova Italije i Velike Britanije.

Ministar Darmanović je sa kolegama iz regiona učestvovao i na inter-aktivnoj sesiji sa predstavnicima civilnog društva.

Portal Analitika