Svijet

Italijanski imami odvraćaju zatvorenike od radikalizma

Plan Italije da smanji rizik od terorističkih napada inspirisanih džihadom zasniva se na slanju imama "umjerenih gledišta" u zatvore gdje treba da odvraćaju zatvorenike od radikalizma.
Italijanski imami odvraćaju zatvorenike od radikalizma
Portal AnalitikaIzvor

Italija se do sada oslanjala na hapšenja i deportacije osumnjičenih ekstremista kao strategiju bezbjednosti, ali vlada je počela da se bavi i prevencijom, posebno u zatvorima za koje ne želi da postanu regrutni centar ekstremista.

"Kada propovjedamo zatvorenicima naglašavamo da smo Italijani islamske vjeroispovijesti, Evropljani islamske vjeroispovijesti... da smo 100 odsto građani sa pravima i obavezama", rekao je predsjednik Unije islamskih zajednica i organizacija Italije Izedin Elzir.

U Italiji nema dominantno muslimanskih četvrti u gradovima, ali muslimani čine proporcionalno veliki dio zatvorenika.

Više od trećine osuđenika u italijanskim zatvorima su stranci, a od toga 42 odsto otpada na osobe iz Maroka, Albanije i Tunisa, navodi se u izvještaju nevladine organizacije za prava zatvorenika Antigona.

Do sada je 13 imama angažovano na propovjedima u osam zatvora.

Izvor: N1

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.