Svijet

Lideri Zapadnog Balkana podržali plan za regionalni ekonomski prostor

Lideri zemalja Zapadnog Balkana (ZB6) podržali su danas na samitu u Trstu višegodišnji Akcioni plan za regionalni ekonomski prostor (MAP) koji omogućava neometan protok robe, usluga, kapitala i kvalifikovane radne snage.
Lideri Zapadnog Balkana podržali plan za regionalni ekonomski prostor
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), na taj način se region čini atraktivnijim za ulaganja i trgovinu i ubrzava približavanje Evropske unije (EU), donoseći prosperitet građanima Zapadnog Balkana.

„MAP predviđa mjere koje će pomoći privatnom sektoru da se ostvari na tržištu razmjera od 20 miliona ljudi, i preusmjeri model rasta na regionalni, uz dugoročne pokretače. Mjere se fokusiraju na promovisanje dalje trgovinske integracije, uvođenje dinamičnog regionalnog prostora za investicije, olakšavanje regionalne mobilnosti i stvaranje programa digitalne integracije“, pojašnjava se u saopštenju.

Navodi se da je Sekretarijat RCC dobio zadatak da, uz CEFTA-u zaduženu za područje slobodne trgovine, redovno informiše samite u okviru Berlinskog procesa o ostvarenom napretku u provođenju mjera utvrđenih MAP-om.

"Mi u RCC-u smo zadovoljni što smo od regionalnih lidera i EU dobili zaduženje da pripremimo ovaj ambiciozan plan. On je važna stepenica za Zapadni Balkan u pravcu boljeg integrisanja u evropske i globalne lance vrijednosti i bržeg približavanja ostatku kontinenta", rekao je generalni sekretar RCC-a, Goran Svilanović.

On je kazao da je šest lidera sa Zapadnog Balkana izrazilo opredijeljenost za sprovođenje MAP-a.

„Ovo će dati značajan podstrek procesima pristupanja EU na osnovu individualnih zasluga, ubrzati potpuno ispunjavanje ekonomskih kriterija iz Kopenhagena i osloboditi veće ekonomske potencijale. MAP proizlazi iz obaveza preuzetih u okviru Strategije Jugoistočna Evropa 2020 i Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini, a zasniva se na pravilima i principima EU iz sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju." , ocijenio je Svilanović.

Saopšteno je da su lideri ZB6 prepoznali da će sprovođenje sveobuhvatnog programa utvrđenog MAP-om zahtijevati posvećenost i snažnu koordinaciju i partnerstvo između organa vlasti, postojećih regionalnih organizacija, privatnog sektora, međunarodnih organizacija i donatora koji su aktivni u relevantnim oblastima politika, te EU.

„Stoga su lideri ZB6 pozvali međunarodne organizacije, međunarodne finansijske institucije i donatore koji podržavaju reforme u oblastima politika iz MAP-a da svoje programe pomoći usklade sa utvrđenim potrebama u implementaciji MAP-a. Za te svrhe, potrebno je organizovati konferenciju posvećenu koordinaciji donatora do kraja 2017. godine“, naveli su iz RCC.

Izvor: Mina

Portal Analitika