Politika

Bečić: 13. jul čast, ali i opomena

Lider Demokrata Aleksa Bečić čestitao je građanima Crne Gore Dan državnosti, uz riječi da najuzvišeniji datum naše istorije mora da služi na časti, ali i kao opomena.
Bečić: 13. jul čast, ali i opomena
Portal AnalitikaIzvor

"Opomena da naši slobodarski preci nisu svoje živote položili da bismo mi sada bili fizički slobodni, ali bez istinske, duhovne i slobode misli."

"Berlinski kongres 1878. i Ustanak crnogorskih građana protiv fašizma i stranog okupatora 1941. godine dva su kamena temeljca državnosti Crne Gore, koje povezuje upravo sjutrašnji datum. Osim što se njima omeđila crnogorska državnost za sve vremena, crnogorski narod je sebe uznio među one koji se ne daju u lance vezati", navodi se u saopštenju Bečića.

"Fašizam, kao najveće zlo prošlog vijeka, čija nedjela se i danas uzimaju kao reper za nezamislivo, suludo i monstruozno ponašanje ljudi prema ljudima, u Crnoj Gori je odmah naišao na otpor. A koliko su nas zadužili naši očevi, đedovi i prađedovi pokazuje i činjenica da u svojoj borbi za njihovu i našu slobodu nijesu ni razmišljali o cijeni koju moraju platiti da bi stali rame uz rame sa mnogo brojnijim evropskim narodima u odbrani ljudskog roda i univerzalnih vrijednosti. Ovo ne smijemo ni jednog jedinog trenutka smetnuti sa uma kada u našoj borbi sa nedemokratskim i najdugotrajnijim totalitarnim režimom posrnemo. Zato, kada neko naše ljudsko "ja" i naše dostojanstvo pokuša da kupi samo kako bi se i dalje mogao nazvati diktatorom, samo zamislimo kako bi nas naši preci poprijeko gledali i upitajmo se da li smo dostojni njihove žrtve."

"Iako se sa razlogom na nju može i tako gledati, država nije metafizička, već stvarna tvorevina - uz prelijepe planine, rijeke i more, država su svi njeni građani, koji zaslužuju da se poštuju sva prava koja im garantuju Ustav i najviši akti međunarodnog prava. Zato, Crna Gora je zaslužila da joj se ova generacija oduži tako što će izvojevati još jednu slobodu, neuporedivo manju u odnosu onu za kojuu se borila u XIX i XX vijeku, ali koja će u modernoj crnogorskoj istoriji zauzeti značajno mjesto kao ona koja je nastupila nakon 3 decenije vještačkog pluralizma, ali stvarnog jednoumlja. Stoga, na kraju, još jednom čestitam Dan državnostima svim građanima, uz nesumnjivo ubjeđenje da će naredni 13. jul dočekati u posve slobodnoj i Crnoj Gori svih njenih građana", zaključio je Bečić.

Portal Analitika