Društvo

Crnogorski med prepoznat po kvalitetu

Crnogorski med je nadaleko poznat i prepoznat po kvalitetu, saopštila je generalni direktor Direktorata za poljoprivredu i ribarstvo, Danijela Stolica i dodala da postoji potencijal za njegov izvoz.
Crnogorski med prepoznat po kvalitetu
Portal AnalitikaIzvor

„Zbog toga moramo više raditi kako bi proizveli veće količine meda koji bi se našao na evropskom tržištu“, rekla je Stolica na tradicionalnoj manifestacija Miris lipa i meda koja je održana na Cetinju.

Iz Prijestonice Cetinje je saopšteno da je na manifestaciji učestvovalo preko 40 izlagača meda i drugih pčelinjih proizvoda iz Crne Gore i okruženja.

Stolica je kazala da takve manifestacije služe da pčelari razmijene iskustva i da se očuva tradicija.

Ona je dodala da će Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i dalje podržavati pčelare koji su, zbog nepovoljnih klimatskih uslova prethodne dvije godine, imali smanjenu proizvodnju meda.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje, Aleksandar Bogdanović, saopštio je da ga raduje što i ovogodišnju manifestaciju obiljažava odličan odziv pčelara, ne samo cetinjskih i crnogorskih, već i iz Bosne i Hercegovine (BiH) i Srbije.

„To uvjerava da smo uspjeli očuvati ključne karakteristike koje su i prošlih godina krasile našu smotru – masovnost, zastupljenost proizvođača sa različitih prostora, a prije svega kvalitet. Taj kvalitet ne ogleda se samo u finalnim proizvodima, već i u radu i ulaganju pčelara i u njihovoj posvećenosti pčelarstvu, kao grani koju na Cetinju prepoznajemo kao posebno važnu“, dodao je Bogdanović.

Tradicionalu manifestaciju Miris lipa i meda svake godine organizuje najstarije pčelarsko društvo Cetinje, u saradnji sa Prijestonicom i Turističkom organizacijom Cetinja.

Predsjednik Udruženja pčelara Cetinja, Mladen Bošković kazao je da bi danas u tom gradu bilo mnogo više izlagača da im je pčelarska godina bila naklonjena.

On je kazao da Udruženje pčelara Cetinja ima 102 člana.

„Pčelarstvo kod nas ima perspektivu i Cetinje može napraviti brend od tog vrhunskog proizvoda, koji po kvalitetu ne zaostaje za najboljim evropskim proizvodima“, zaključio je Bošković.

Portal Analitika