Politika

Gošović: Državni organi nastavljaju sa kršenjem prava majki

Državni organi nastavljaju sa kršenjem prava korisnica naknada po osnovu rođenja troje ili više djece - poručio je član Predsjedništva Demokratske Crne Gore Neven Gošović.
Gošović: Državni organi nastavljaju sa kršenjem prava majki
Portal AnalitikaIzvor

''Umjesto da koriscnicama naknade olakšaju ostvarivanje njihovih kakvih-takvih prava propisanih novodonesenim Zakonom o izvršenju Odluke Ustavnog suda, nadležni državni organi čine upravo suprotno. Saopštenje Ministarstva rada i socijalnog staranja da će Centri za socijalni rad do 12.jula 2017.godine donijeti rješenja o obustavljanju izvršenja rješenja o naknadi po osnovu rođenja troje ili više djece, nije realizovano ni u kom vidu. Radi se o osnovnom dokumentu za vođenje daljeg postupka radi ostvarivanja prava predviđenih novodonesenim Zakonom'', kazao je Gošović.

On je dodao da u nedostatku preciznih informacija nadležnih organa o postojanju prava, načinu ostvarivanja tih prava, dokazima koji moraju biti dostavljeni nadležnim organima, majke su primorane da po nesnosnoj vrućini idu od institucije do institucije, od centra za socijalni rad do Zavoda za zapošljavanje i Fonda PIO, dobijaju različite informacije, i ne mogu saznati što im valja činiti.

''Iz Biroa rada Zavoda za zapošljavanje Crne Gore ovih dana majkama koje su se nalazile na evidenciji Zavoda za zapošljavanje prije ostvarivanja prava na naknadu, telefonskim putem pozivaju da se prijave na evidenciju nezaposlenih lica. Da se prijave na evidenciju nezaposlenih lica pozivaju se i majke, koje su se prije ostvarivanja prava na naknadu, nalazile na evidenciji nezaposlenih, ali su pravo na naknadu ostvarile po osnovu godina radnog staža (čl.54a) a ne na osnovu vremena provedenog na evidenciji nezaposlenih lica ZZZ'', kazao je Gošović.

Kako je dodao, te majke imaju pravo na naknadu propisanu odredbama čl.2 Zakona o ostvarivanju Odluke Ustavnog suda. 

''Za njih ne postoji obaveza prijavljivanja na evidenciji nezaposlenih lica, već svoja prava treba da ostvare u odgovarajućem postupku kod mjesno-nadležnog centra za socijalni rad. Dok se navedeno protivpravno postupanje Zavoda za zapošljavanje Crne Gore i maltretiranje majki odvija pred očima cjelokupne javnosti, ministar rada i socijalnog staranja i direktor ZZZ se ne oglašavaju'', istakao je Gošović.

Kako je dodao u svakoj demokratskoj državi , u kojoj postoji princip odgovornosti, i koja teži vladavini prava, bili bi dužni dati precizno obavještenje: koje sve kategorije majki mogu ostvariti pravo na naknadu predviđenu članom 2 novodonesenog Zakona ( prava po osnovu radnog staža ), koje sve dokaze i od kojih organa majke trebaju pribaviti da bi mogle podnijeti zahtjev za ostvarivanje ovih prava, kao i o drugim pitanjima od značaja za njihovu punu informisanost i način ostvarivanja prava.

''Pitanja je puno, a odgovora od strane nadležnih još uvijek nema. U Demokratskoj Crnoj Gori duboko vjerujemo da ubrzo dolazi vrijeme odgovornosti, od koje niko neće moći pobjeći'', zaključio je Gošović.    

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
F FreeMontenegro
13.07.2017. 13:03

onaj ko je krsio i krsi prava ovih tromajki, zbog koje su izgubile i to sto su imale, je njihova krestava liderka koja sa svojim "kolegom" prodaje metadon zavisnicima za 50 eura po ampuli...u "koleginoj" psihijatrijskoj ordinaciji i tako se puni vec ko zna od kad....jadne te zene kojima su stvarno potrebne te pare.....

1
0
b banjo
12.07.2017. 22:26

Idi čovječe u penziju.Mani se ćorava posla .Pregazilo te vrijeme.

2
1