Abiznis

MONSTAT: Inflacija u junu 0,6 odsto

Mjesečna inflacija u junu, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila je 0,6 odsto, pokazuju podaci Monstata.
MONSTAT: Inflacija u junu 0,6 odsto
Portal AnalitikaIzvor

Iz Monstata je saopšteno da su potrošačke cijene u odnosu na isti mjesec prošle godine bile u prosjeku više 2,4 odsto.

"Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena usluga smještaja, ishrane u ugostiteljstvu, voća, mesa i kratkotrajnih dobara za rutinsko održavanje domaćinstva", navodi se u saopštenju.

Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni rast cijena zabilježen je u grupama hoteli i restorani 4,4 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva i namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana po 0,2 odsto, zdravlje i rekreacija i kultura po 0,1 odsto.

"Pad cijena zabilježen je u grupama hrana i bezalkoholna pića 0,9 odsto, ostala dobra i usluge 0,3 odsto i prevoz 0,1 odsto", kazali su iz Monstata.

Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se značajnije mijenjale.

Pozitivne godišnje stope inflacije u junu zabilježene su u grupama hoteli i restorani 5,3 odsto, prevoz 3,6 odsto, alkoholna pića i duvan 3,5 odsto, zdravlje 2,9 odsto, odjeća i obuća 2,4 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 2,1 odsto, ostala dobra i usluge 1,9 odsto, hrana i bezalkoholna pića 1,7 odsto i komunikacije 0,1 odsto.

"Negativne godišnje stope inflacije zabilježene su u grupama namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 1,2 odsto i rekreacija i kultura 0,2 odsto", dodaje se u saopštenju.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.