Društvo

DNPCG: Novinare saslušavaju samo u nedemokratskim režimima

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) ocijenilo je skandaloznim "saslušavanje novinara dnevnika Vijesti Samira Adrovića i Jelene Jovanović zbog teksta koji su objavili u tom dnevniku".
DNPCG: Novinare saslušavaju samo u nedemokratskim režimima
Portal AnalitikaIzvor

U saopštenju Društva navodi se da je pozivanje novinara da daju izjave “u svojstvu građana” i zahtjev da otrkieju izvor informacija policijska metoda primjerena krajnje nedemokratskim režimima i zloupotreba službenog položaja.

"Ako policiji nije poznat Zakon o medijima koji štiti novinarske izvore, na raspolaganju su im edukacije i konsultacije sa onima koji to treba da znaju,njihovim šefovima.Ako se ima u vidu činjenica da ovo nije izolovan slučaj, smatramo da je nužna hitna reakcija ministra unutrašnjih poslova i premijera", kaže se u saopštenju.

U DPNCG-u su uvjereni smo da takvi "bahati postupci ne idu u prilog državi koja pokušava da prikaže napredak u oblasti vladavine prava, slobode medija i poštovanja ljudskih prava".

U Društvu ocjenjuju da su takvi pritisci, neriješeni napadi na novinare, ekonomsko iscrpljivanje pojedinih medija i primjeri saslušanja novinara, optuženje novinara istraživača Jova Martinovića upravo su razlog što je Crna Gora veoma nisko na ljestvici poštovanja slobode medija.

"Tražimo od nadležnih organa da odmah ispitaju ovaj skandal i preduzmu mjere iz svoje nadležnosti kako se tako nešto više ne bi ponovilo, te da prestanu sa praksom zastrašivanja novinara koji rade posao u interesu javnosti", navodi se u saopštenju.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.