Društvo

Prenijeto 30.000 telefonskih brojeva

Prenosivost telefonskog broja je usluga koja omogućava svakom pretplatniku da pri promjeni operatora elektronskih komunikacionih usluga zadrži postojeći telefonski broj. Broj se može prenositi iz fiksne u fiksnu mrežu, odnosno iz mobilne u mobilnu mrežu. Telefonski broj se prenosi u punom formatu. Naprimer, ako korisnik ima mobilni broj 067 123456 i prenese ga u mrežu drugog operatora, korisnikov broj se ne mijenja, ostaje 067 123456 i prilikom korišćenja usluga drugog operatora - pojašnjavaju iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost.
Prenijeto 30.000 telefonskih brojeva
Portal AnalitikaIzvor

''Uslugu prenosa telefonskih brojeva u Crnoj Gori operatori su počeli da pružaju 1. decembra 2011. godine. Do sada je izvršeno 30.000 prenosa telefonskih brojeva.  Između mobilnih mreža izvršeno je 23.844 prenosa brojeva. Najviše brojeva je prenešeno u mobilnu mrežu Crnogorskog Telekoma, 9.730 brojeva ili 41%. U mobilnu mrežu Mtela prenešeno je 8.577 brojeva ili 36%, dok je u mobilnu mrežu Telenora prenešeno 5.537 brojeva ili 23% od ukupno prenešenih brojeva između mobilnih mreža.  Između fiksnih mreža izvršeno je 6.156 prenosa telefonskih brojeva. Najviše brojeva je prenešeno u fiksnu mrežu Mtela, 3.724 broja. U fiksnu mrežu Telemacha prenešeno je 1.380  brojeva,  u fiksnu mrežu Telenora 1.040 brojeva, dok je 12 brojeva prenešeno u fiksnu mrežu Crnogorskog Telekoma'', navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, pretplatnik koji želi da promijeni operatora podnosi zahtjev operatoru kod kojeg želi da prenese broj, što se ujedno smatra i zahtjevom za raskid ugovora sa ,,starim" operatorom. 

''Zahtjev za prenos telefonskog broja za maloljetna lica podnosi roditelj ili staratelj. Uz zahtjev za prenos broja fizička lica dostavljaju na uvid važeći identifikacioni dokument, a pravna lica rješenje o registraciji iz CRPS Crne Gore. Uz zahtjev za prenos broja se dostavlja i dokaz o plaćenom mjesečnom računu za pružene usluge kod operatora iz čije se mreže prenosi broj. Operatori korisnicima ne naplaćuju naknadu za prenošenje telefonskog broja. Kada pretplatnik podnese zahtjev počinje procedura prenosa broja. Ako su ispunjeni svi uslovi za prenos broja, koji su propisani Pravilnikom o prenosivosti brojeva  pretplatniku se određuje datum prenosa broja, koji ne može biti duži od 3 radna dana od momenta podnošenja zahtjeva. Pretplatnik neće moći da koristi elektronske komunikacione usluge određeno vrijeme na dan prenosa broja u periodu od 13:00 – 16:00 časova'', ističe se u saopštenju. 

Kako dalje navode, pretplatnik može ponovo da prenese svoj broj nakon 3 mjeseca od zadnjeg prenosa. Ukoliko zahtjev za prenos broja bude odbijen ili je nezadovoljan ažurnošću operatora prilikom procesa prenosa broja pretplatnik može da podnese žalbu Agenciji.

''Usluga prenosivosti telefonskih brojeva korisnicima elektronskih komunikacionih usluga treba da, kroz pospješivanje konkurencije, obezbjedi povoljnije uslove korišćenja usluga i njihov bolji kvalitet. Operatori suočeni sa mogućnošću da korisnik promjeni operatora, a da pri tome  zadrži svoj telefonski broj, moraju stalno poboljšavati svoje usluge. Da bi zadržali postojeće i pridobili nove korisnike operatori nude sve bolje uslove korišćenja usluga, snižavaju cijene usluga koje pružaju, povećaju njihov kvalitet i daju druge povoljnosti za korisnike'', zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika