Abiznis

SEKULIĆ: Crna Gora sigurna i stabilna investiciona destinacija

Crna Gora je sigurna, ekonomski održiva i politički stabilna država, sa značajnim potencijalom da nastavi svoj dalji ekonomski rast, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić tokom Biznis foruma organizovanog u okviru Samita Zemalja Zapadnog Balkana (WB6), koji danas u okviru Berlinskog procesa održava u Trstu.
SEKULIĆ: Crna Gora sigurna i stabilna investiciona destinacija
Portal AnalitikaIzvor

„Crna Gora je nedavno postala članica NATO saveza, što nas stavlja na listu visoko bezbjednih zemalja. Otvorenost ekonomije je jedna od naših ključnih vrijednosti. Punopravna smo članica Svjetske trgovinske organizacije i potpisnica CEFTA i EFTA sporazuma o slobodnoj trgovini. Sa postojiećim trgovniskim sporazumima obezbjeđujemo mogućnost slobodne trgovine sa preko 800 miliona potrošača“, kazala je ministarka Sekulić.

Govoreći o biznis ambijentu, ministarka Sekulić je kazala da Crna Gora ima efikasan, transparentan i konkurentan poreski sistem, sa stopom poreza na dobit od samo 9% i stopom poreza na dohodak fizičkih lica 9%, odnosno 11%.

„Imamo reformisan bankarski sitem, jednak tretman domaćih i stranih investitora, euro kao zvanična valuta i liberizovan spoljno-trgovinski sistem. Investiciona zajednica se sastoji od više od 90 zemalja, a u posljednjih 10 godina priliv stranih direktnih investicija je blizu 20% BDP-a“, kazala je ministarka Sekulić.

Glavni podsticaji investitorima, kako je kazala, odnose se na direktne finansijske podsticaje za nove investitore, poreske olakšice, posebno u manje razvijenim djelovima zemlje, subvencije na plate zaposlenih u biznis zonama, kao i manje takse i porezi na lokalnom nivou.

„Strani investitor može da investira u bilo koji sektor industrije i vršli slobodan transfer kapitala, profita i dividendi. Da bih vam pokazala koliko su nam investicije važne, reći ću vam da Vlada Crne Gore sprovodi i mjere fiskalne konsolidacije. Neke od tih mjera se tiču povećanja poreza i nijedna od njih nije povezana sa povećanjem taksi i poreza za investitore, niti na bilo koji način predstavlja teret za investitore“, kazala je ministarka Sekulić.

Ministarka Sekulić je učesnicima Foruma predstavila najznačajnije vrste podsticaja koje Vlada sprovodi. Govoreći i Uredbi podsticanju dirketnih investicija, kazala je da ona obezbjeđuje finansijske podsticaje od 3.000 do 10.000 eura po novom radnom mjestu i ima da za cilj privlačenje investicija i povećanje zaposlenosti, posebno u manje razvijenim opštinama u Crnoj Gori, kao i smanjenje regionalnih razlika.

Portal Analitika