Kultura

XXV Kotorski festival pozorišta za djecu: "Žirafa" najbolja predstava

Stručni žiri 25. Kotorskog festivala pozorišta za djecu – Ljubivoje Ršumović, pjesnik, Maja Mrđenović, pozorišna kritičarka i Milivoje – Mišo Obradović, glumac, pogledao je od 1. do 12. jula 2017. godine trinaest predstava u selekciji Glavnog pozorišnog programa.
XXV Kotorski festival pozorišta za djecu: "Žirafa" najbolja predstava
Portal AnalitikaIzvor

Na današnjoj završnoj sjednici Žiri je donio jednoglasnu odluku o festivalskim nagradama.

Nagrade za kreativni rad:

Mikola Danko, za kreaciju dopadljivih, duhovitih, osvježavajućih maski, veoma prilagođenih mlađem dječijem uzrastu kome je namijenjena izvedba, u predstavi Kako je slon dobio surlu Kijevskog lutkarskog pozorišta (Ukrajina).

Emilija Bird, za kreiranje scenskog dizajna predstave Izgubljene stvari, pozorišta Tortoise in a Nutshell (Škotska – Ujedinjeno kraljevstvo). Vizuelnost izvedbe počiva na stilski usaglašenom sistemu sredstava, koji obuhvata oblikovanje i upotrebu prostora i dizajn lutaka,te izaziva snažnu fascinaciju, osjećaj oneobičenja i snažne uvučenosti u spoljašnjo-unutrašnji prostor izgubljenosti, lutanja i traganja.

Nagrade za izvrsnu izvedbu:

Aleks Bird za ulogu u predstavi Riba pozorišta Tortoise in a Nutshell (Škotska – Ujedinjeno kraljevstvo), pozorišta Katapult (Danska) i Macrobert Art centra (Škotska – Ujedinjeno kraljevstvo): glumac je ovaplotio tabuisano i stigmatizirano stanje depresije bez degradiranja i trivijalizovanja, na način koji omogućava snažnu povezanost i komunikaciju sa publikom. Minuciozno, mahom fizičkim sredstvima, delikatnim gestovima i suptilnom mimikom, maestralno je ospoljio najdublja intimna unutrašnja stanja, i prikazao drhteće balansiranje na ivici između zlosutnog i pozivajućeg bezdana tjeskobe i izolacije, i fragilnih, nadom ispunjenih pokušaja povezivanja sa Drugim.

Franćeska de Paskuale za ulogu u predstavi Dnevnik ružnog pačeta trupe Factory Transadriatica i TIR Danza (Italija): glumica je neverbalnim, fizičkim sredstvima donijela produbljen i višeslojan prikaz bolnog puta samospoznaje i mučnog traganja za sopstvenom unutrašnjom snagom i samoprihvatanjem, u svijetu koji sve netrpeljivije teži ka istosti. Svojom snažnom glumačkom osobnošću uspijeva da oneobiči, intimizuje i reinterpretira poznatu bajku, omogućavajući snažan osjećaj zajedništva sa gledalištem.

Nagrada za najbolju predstavu i nagrada za najbolju režiju:

Predstava Žirafa lutkarskog pozorišta Hop Signor: predstava na jednostavan, a izuzetno upečatljiv, poetičan, dirljiv i emotivan način tematizuje potrebu da u sebi pronađemo sposobnost za snove, empatiju, ljubav, kao ono što je jedino dragocjeno i trajno u sveopštem okružju nasrtljivih, pustošećih materijalističko-konzumerističkih vrijednosti. Neverbalna priča o maštom oživljenoj kasici-žirafi prikazana je kroz fascinantnu suigru dva glumca i nekoliko elegantno animiranih lutaka, uz skladno sadejstvo svih scenskih elemenata u građenju jedinstvene snoliko-mediteranske atmosfere, u kojoj se organski miješaju melanholija i životna radost. Naročita vrijednost predstave je što, uz odsustvo bilo kakve ilustrativnosti i banalne didaktičnosti, priču ostavlja tek toliko nedorečenom, da to na plodonostan, životno obogaćujući način snažno pokrene maštu, emocije i um.

Portal Analitika