Društvo

Nositi Trinaestojulsku nagradu znači nositi biljeg Crne Gore

Najveće državno priznanje, Trinaestojulske nagrade uručio je danas predsjednik Skupštine Ivan Brajović dobitnicima - akademskkom vajaru iz Kolašina Miodragu Šćepanoviću, profesoru dr Davidu Kalaju sa PMF-a i dr Svetozaru Saviću autoru monografije ''Crnogorska ampelografija'' u izdanju CANU.
Nositi Trinaestojulsku nagradu znači nositi biljeg Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Trinaestojulska nagrada dodjeljuje se građaninu ili državljaninu Crne Gore, grupi ili pravnom licu koji ima sjedište na teritoriji CG za djela ili ostvarenja u svim oblastima rada i stvaralaštva od izuzetnog značaja. Odluku o laureatim donio je Žiri čiji je predsjednik bio gojko Kastratović, a članovi Ilija Vujošević,  Igor Lakić, Miomir Vojinović i Asim Dizdarević. 

dsc-0187

Predsjednik žirija Gojko Kastratović kazao je da je vajara Miodraga Šćepanovića za trinaestojulsku nagradu predložilo šest istaknutih javnih ličnost. On je rođen u kolašinu 1953. godine, diplomirao je na fakultetu Likovnih umjetnosti u Beogradu, član je Likovnih umjetnika Crne Gore. Imao je 21. samostalnu izložbu kao i 50 kolektivnih izložbi u zemli i inostranstvu, dobio je nagradu udruženja LUCG Lubarda Stijović Milunović, nagradu Pol Delomndo na jesenjem salonu u Parizu i mnoge druge. Za Šćepanovića kritika kaže - Da je napravio ospežnu stilsku sintezu unutar korpusa moderne evropske strukture čime je i crnogorsko vajarstvo smjestio u evropske okvire.

''On je vajar izuzetnog senzibiliteta i imaginativnsti koje gradi djelo oslobođeno ilustrativnosti i naturalističke kompaktografije. Njegove skulture dominanto su rađene u kamenu, svoje nadahnuće nalazi u elementarnim oblicima prirode. Njegovi radovi su djela razigrane fantazije i otmene ljepote'', kazao je Kastratović.

dsc-0261

Predsjedni žirija je kazao da je dr Svetozara Savić za nagradu preporučilo troje istaknutih naučnika iz oblasti biotehnologije. Savić je rođen u Nikšiću 1962. godine. Osnovne studije završio je na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu a magistrirao i doktorirao na Poljoprivrednom fakutetu u Beogradu. Imao je specijalizacije i dobio je sertifikate u Ljubljani, Londonu, Zagrebu, Mičigenu... Autor je 11 mnogobrojnih stručnih publikacija i udžbenika.  Savića je za trinaestojulsku nagradu preporučila monografija ''Crnogorska ampelografija'' koja je rezultat 22-godiđnjeg rada koji je uključio i skupljanje podataka na terenu i istraživanje u više oblasti - antelografije, vinogradarstva, enologije, meteorlogije, pedagogije, statistike, istorije itd.

dsc-0212

''Na taj način ova knjiga je prva koja na sveobuhvatan način tretira današnje stanje i smjernice daljeg razvoja vinogradarstva - privredne grane po kojoj je Crna Gora poznata u regionu i šire'', kazao je Kastratović.

Kako je Kastratović dodao, Davida Kalaja su za ovu nagradu predložili profesori UCG. Kalaj je rođen 1971. godine u Podgorici. Završio je studije Matematike na PMF-u u Podgorici, a magistrirao i doktorirao u Beogradu. Bio je gostujući profesor i istraživač na dvadesetak prestižnih institucija u Evropi i u Japanu. Urednik je nekoliko značajnih matematičkih časopisa. Dobitnik je nagrade Ministarstva nauke Crne Gore za naujspješniji nacionalni projekat. 

''Autor je velikog broja publicističkih radova u prestižnim svjetskim časopisima od kojih su 73 rada objavljena u časopisima na ACI listi a od njih čak 19 u posljednje dvije godine. Kalaj se bavi savremenim granama matematike poput geometrijske teorije funkcije, harmonijske funkcije kvazikomfornog preslikavanja, i mnogim drugim oblastima. Sam ili sa koautorima unaprijedio je rezultate nekoliko istaknutih matematičara koji su i sami citirali njegove radove'', kazao je Kastratović.

Kako je zaključio žiri smatra da su dobitnici nagrade, svako u svojoj oblasti, doprinijeli razvoju nauke i umjetnosti, ne samo na nivou Crne Gore, nego i u inostranstvu, predstavljajući tako umjetničke i naučne domete Crne Gore široj međunarodnoj javnosti.

dsc-0221

Nagradu je ovogodišnjim laureatima uručio predsjednik Skupštine Crne Gore, Ivan Brajović, na svečanosti u Vili Gorica.

''Ako postoji trenutak, dan i sudbinski čas koji kroz vrijeme sabira Crnogorce, sa svim iskonskim razlikama u nacionalnom, vjerskom i kulturološkom smislu - to je 13. jul. Ako postoji datum koji okuplja sve generacije od najmlađih do najstarijih, sa svim razlikama u egzistencijalnom, klasnom i ideološkom smislu - to je svakako 13. jul. Ako postoji datum na koji su ponosni svi građani sjevera i juga, istoka i zapada, onda nema sumnje da je to 13. jul'', kazao je u svom obraćanju predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

Brajović je dodao da da su postojali oni koji su bili, jesu i biće ogledalo i putoka napredne Crne Gore, izdanci starih maslina i hrastova na čijim korijenima niču mladice savremene Crne GOre.

dsc-0197

''Inteektualne i radničke. Savremene i svevremene. Danas su oni nagrađeni. Juče su drugi. Sjutra će treći... Ali svi oni dobro znaju da ponijeti 13julsku nagradu znači nositi biljeg Crne Gore. Nositi breme izazova i odlula'', istakao je Brajović.

On je rekao da je rad na prosvjećivanju najveći zadatak društva, i da će prosvjećenija Crna Gora biti još poželjniji dom za njene građane.

„U to ime dobitnicima Trinaestojulske nagrade zahvaljujem na tome što stvaraju među nama, čestitam i želim im dug umjetnički i naučni rad i doprinos u dugom i prosperitetnom napretku Crne Gore u 21. vijeku“, kazao je Brajović.

dsc-0229

Savić je, obraćajući se u ime nagrađenih, kazao da su veoma počastvovani što su ovogodišnji laureati najvećeg crnogorskog državnog priznanja.

On je čestitao žiriju što je, kako je naveo, pokazao visoke stručne i etičke kvalitete prilikom vrednovanja pojedinačnih doprinosa kandidata za ovogodišnju Trinaestojulsku nagradu „Ovim ne želim da ni na jedan način umanjim doprinos ostalih 29 kandidata koji su kroz nauku, kulturu, umjetnost i sport doprinijeli prepoznavanju crnogorskog identiteta i posebnosti“, naglasio je Savić.

dsc-0256

On je rekao da sva djela, bilo naučna, bilo umjetnička, oslanjaju se jedna na drugo, i rezultat su autorske ekspresije. „Pred Crnom Gorom stoje veliki izazovi, a jedan od najtežih je kako u današnje dinamične trendove, proistekle iz digitalne kulture, unaprijediti i očuvati njenu tradiciju i identitet“, kazao je Savić.

On je dodao da vjeruje da su djela svih nominovanih kandidata jedinstven doprinos boljem razumijevanju Crne Gore. „Pored države, institucija i kompanija, iza autorkih doprinosa stoje najvećim dijelom veliki rad i požrtvovanost njihovih porodica“, zaključio je Savić. 

 

Priredio i fotografisao: L.Đ.

Portal Analitika