Abiznis

PU: Izvršite jednokratnu uplatu po reprogramu u zakonskom roku

Poreska uprava još jednom podsjeća poreske obveznike na obavezu izvršenja jednokratne rate u iznosu od 10 procenata osnovnog poreskog duga u skladu sa rješenjima o reprogramu koja su donijeta početkom aprila 2017. godine
PU: Izvršite jednokratnu uplatu po reprogramu u zakonskom roku
Portal AnalitikaIzvor

Obaveza izvršenja jednokratne uplate u prethodnih 5 dana dospjela je za 4.564 poreskih obveznika, a do kraja jula dospijeva obaveza za 1.599 obveznika, imajuću u vidu odredbe Zakona o reprogramu poreskog duga koji predviđa obavezu izvršenja jednokratne rate u roku od 90 dana od dana donošenja rješenja o odobrenom reprogramu.

Službenici Poreske uprave podsjetili su obveznike na ovu obavezu koristeći sve dostupne komunikacione kanale, uključujući i telefonski kontakt.

Do sada je najveći broj poreskih obveznika blagovremeno izvršio ovu obavezu, a svim licima koja to ne učine u predviđenom roku rješenja o reprogramu biće ukinuta, čime će istima dospjeti kompletan poreski dug, koji će biti predmet mjera prinudne naplate, uključujući iniciranje otvaranja stečajnog postupka.

Zakon o reprogramu poreskog duga pruža poreskim obveznicima mogućnost da poreski dug izmire u čak i do 60 mjesečnih rata, uz otpis kamata po izmirenju osnovnog duga, a ukidanje rješenja predviđeno je za sve obveznike koji ne izvrše jednokratnu uplatu, kasne s izmirivanjem tekućih obaveza i reprogramiranih rata. 

Portal Analitika