Abiznis

AEM: Imamo jednak tretman prema svim emiterima, pokrenuli smo 16 postupaka za naplatu duga

U cilju prevazilaženja problema nastalih zbog kašnjenja u izmirivanju obaveza po osnovu godišnje naknade za emitere, Agencija za elektronske medije (Agencija) je, u toku 2016. i 2017.g., sa emiterima koji su izrazili interes, potpisala protokola o reprogramu duga (protokol). Protokol je podrazumijevao obavezu emitera da iznos duga izmiri u više mjesečnih rata (u zavisnosti od iznosa duga). Osim toga, protokol je predviđao da se obaveze po osnovu naknade za emitovanje, koje dospijevaju na naplatu poslije datuma potpisivanja protokola, plaćaju u skladu sa dinamikom predviđenom izdatim odobrenjima, saopšteno je Portalu Analitika iz Agencije za elektronske medije (AEM)
AEM: Imamo jednak tretman prema svim emiterima, pokrenuli smo 16 postupaka za naplatu duga
Portal AnalitikaIzvor

Agencija u reagovanju na tekst "AEM neće da kaže zašto je dug prinudno naplaćen samo od RTV Nikšić", objavljen u današnjoj Pobjedi i prenijet na Portalu Analitika, ističe da se  obavezala da, do isteka roka važenja protokola, neće pokrenuti postupak prinudne naplate duga, osim u slučaju kršenja obaveza emitera definisanih protokolom, kada se smatra da cjelokupan iznos duga dospijeva za naplatu odmah.

-Obzirom da određeni broj emitera sa kojima je potpisan protokol, među kojima i „RTV Nikšić“, nije ispoštovao predviđenu dinamiku izmirenja obaveza, Agencija je, u toku 2016. i 2017.g., posredstvom javnih izvršitelja pokrenula 16 postupaka za prinudnu naplatu zaostalih dugovanja emitera. Dakle, Agencija ima jednak tretman prema svim emiterima i tvrdnja da je Agencija, posredstvom prinudne naplate, namirila dug isključivo od „RTV Nikšić“ je neosnovana. Postupak protiv ovog emitera je obustavljen usljed plaćanja kompletnog duga, po osnovu naknade za emitovanje za „TV Nikšić“- navedeno je u reagovanju.

Posebno ističu da je Agencija pozitivno reagovala na zahtjev emitera „RTV Nikšić“ za zaključenje protokola, pod istim uslovima kao i sa svim ostalim emiterima, što je direktor ovog emitera naknadno odbio i izmirio dug za „TV Nikšić“ u cjelosti.

-Kao što se iz navedenog može zaključiti, Agencija u svom radu nikada nije imala dvostruke standarde prema emiterima, već je uvijek imala principijelno isti odnos prema svima- zaključuje se u reagovanju.

Portal Analitika