Podgorica

U julu Služba zaštite Glavnog grada gasila požare na više od 400 lokacija

Služba zaštite Glavnog grada intervenisala je od početka jula na preko 400 lokacija u Podgorici, dok je u junu taj broj bio 353.
U julu Služba zaštite Glavnog grada gasila požare na više od 400 lokacija
Portal AnalitikaIzvor

U junu su najveći požari gašeni na Sadinama u blizini naselja Tološi, kao i u blizini fabrike KAP. U toku jula bilo je više lokacija koje su zahvaćene velikim požarima u kojima je bio ugrožen i veliki broj kuća i drugih objeekata. Najveći požar dogodio se na brdu Zelenika i kasnije se prenio na brdo Dajbabska gora. Na toj lokaciji, velikom požrtvovanošću pripadnika Službe zaštite i stavljanjem u pogon svih kapaciteta za gašenje požara, sačuvani su objekti u podnožju brda i požar je ubrzo stavljen pod kontrolu. Takođe, veliki požar je prekjuče zahvatio i brdo Burum za kratko vrijeme ugrozio kuće u podnožju. Samo na toj lokaciji bilo je angažovano pet vozila i 18 vatrogasaca, koji su nakon višečasovne borbe sa vatrom uspjeli da u ranim večernjim satima ugase požar u potpunosti.

U skladu sa preventivnim planovima, pripadnici Službe svakodnevno obilaze i najkritičnije lokacije i u zajedničkom razgovoru sa predstavnicima mjesnih zajednica i samim građanima nastoje da blagovremeno riješe probleme u vezi nastanka velikog broja požara na tim lokacijama i na taj način zajednički spriječe štete koje nastaju u tim požarima.

Apelujemo na građane da ne lože vatru na otvorenom prostoru u toku ljeta, jer je vegetacija i konfiguracija na teritoriji Podgorice takva, da sa prvim toplijim danima vene i suši se, naročito na kamenitim površinama, a tada je nastanak požara veoma moguć. Upravo zbog toga je potrebno ljudski faktor svesti na minimum. Ukoliko se ukaže potreba da se pali vatra na otvorenom, podsjećamo da je Službu zaštite na broj 123 na raspolaganju građanima za svu neophodnu pomoć, od savjeta do asistiranja sa opremom i vatrogasnim vozilima.

(podgorica.me)

Portal Analitika