Društvo

UNUTRAŠNJA KONTROLA: Disciplinski postupak protiv dva policajca

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije je tokom juna mjeseca 2017. godine izvršilo kontrole zakonitosti postupanja policijskih službenika, i podnijeli su predlog za pokretanje disciplinskog postupka protiv dva policajca zbog težih povreda službene dužnosti. Portal Analitika objavljuje Izvještaj Unutrašnje kontrole integralno.
UNUTRAŠNJA KONTROLA: Disciplinski postupak protiv dva policajca
Portal AnalitikaIzvor

Pritužbe građana su se, mahom, sadržinski odnosile na način vršenja policijskih poslova i primjenu policijskih ovlašćenja.

Nakon sprovedenih postupaka kontrole, u oba slučaja, pritužbe su ocijenjene neosnovanim jer u sprovedenim postupcima kontrola nijesu utvrđene činjenice i dokazi kojima bi se potvrdili navodi pritužbi, odnosno činjenice i dokazi koji bi ukazivali na neprofesionalno ili nezakonito postupanje i ponašanje policijskih službenika.

Grupa građana iz Podgorice, dostavila je Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije pritužbu - prigovor na rad policijskog službenika CB Podgorica S.I., zbog sumnje u profesionalnost i zakonitost njegovog postupanja prilikom obezbjeđenja protestnih skupova koje je ova grupa građana održavala ispred zgrade Vlade Crne Gore u Podgorici.

U sprovedenom postupku unutrašnje kontrole nijesu utvrđene činjenice i dokazi koji bi ukazivali na nezakonito preduzimanje službenih mjera i radnji ili nezakonitu primjenu policijskih ovlašćenja od strane policijskog službenika S.I. u konkretnim slučajevima.

Građanin D.M. iz Podgorice, dostavio je ministru unutrašnjih poslova pritužbu na rad policijskih službenika CB Berane, zbog neprivođenja tužene D.B. iz Berana po više naloga za privođenje koje je sudija Osnovnog suda u Kolašinu izdao radi privođenja imenovane na saslušanje u krivičnom postupku koji se vodi pred tim sudom, uz navođenje da je CB Berane više puta odgovorio da nijesu u prilici da tuženu privedu jer je nijesu našli na kućnoj adresi.

U sprovedenom postupku unutrašnje kontrole nijesu utvrđene činjenice i dokazi koji bi ukazivali na neprofesionalno ili nezakonito postupanje policijskih službenika prilikom preduzimanja službenih mjera i radnji u konkretnim slučajevima.

Kontrole – provjere: Osim postupanja po pritužbama građana, službenici Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije su tokom juna 2017.godine izvršili pet kontrola – provjera zakonitosti postupanja policijskih službenika, na osnovu operativnih i drugih saznanja o mogućim nezakonitostima i nepravilnostima u radu i postupanju policijskih službenika.

U dva slučaja, izvršenim kontrolama utvrđene su činjenice i dokazi koji su ukazivali na postojanje osnovane sumnje u neprofesionalno ili nezakonito postupanje policijskih službenika, uslijed čega su preduzete slijedeće mjere:

U jednom slučaju podnijet je predlog za pokretanje disciplinskog postupka protiv dva policijska službenika, i to protiv Policijskog službenika OB Rožaje B.E., zbog težih povreda službene dužnosti iz čl.106 st.1 t.11 Zakona o unutrašnjim poslovima (svaka radnja, odnosno propuštanje radnje kojom se onemogućava, ometa ili otežava izvršavanje službenih zadataka) i čl.83 st.1 t.4 Zakona o državnim službenicima i namještenicima (zloupotreba položaja ili prekoračenje ovlašćenja u službi) i  policijskog službenika OB Rožaje A.M., zbog teže povrede službene dužnosti iz čl.106 st.1 t.12 Zakona o unutrašnjim poslovima (nepreduzimanje, ili nedovoljno preduzimanje mjera i radnji od strane neposrednog rukovodioca ili odgovornog policijskog službenika u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja u vezi sa podnijetom pritužbom ili prigovorom građanina na postupanje policijskog službenika). U drugom slučaju, podnijet je predlog za pokretanje disciplinskog postupka protiv policijskog službenika OB Rožaje H.S., zbog teže povrede službene dužnosti iz čl.106 st.1 t.11 Zakona o unutrašnjim poslovima (svaka radnja, odnosno propuštanje radnje kojom se onemogućava, ometa ili otežava izvršavanje službenih zadataka).

U preostalim slučajevima, u sprovedenim postupcima unutrašnje kontrole nijesu utvrđene nezakonitosti i nepravilnosti u radu, kao ni činjenice i dokazi koji bi ukazivali na neprofesionalno i nezakonito postupanje policijskih službenika u vršenju policijskih poslova povodom kojih su sprovedene kontrole, zaključuje se u Izvještaju.

P.Z.

 

 

Portal Analitika