Politika

Mojkovac: Sastanak pet gradonačelnika povodom formiranja regionalnog parka Sinjajevina

Opština Mojkovac i njen predsjednik Dejan Medojević juče su bili domaćini sastanka predsjednika pet opština povodom uspostavljanja Regionalnog parka Sinjajevina, planiranog istoimenim projektom koji finansira Delegacija Evropske Unije u Crnoj Gori kroz međuopštinski razvojni grant program.
Mojkovac: Sastanak pet gradonačelnika povodom formiranja regionalnog parka Sinjajevina
Portal AnalitikaIzvor

Nosilac ovog projekta je Opština Mojkovac, dok su njeni  partneri Opštine Danilovgrad, Kolašin, Žabljak i Šavnik koje teritorijalno i tradicionalno dijele prostor Sinjajevine.

Predsjednici su razmatrali sve aspekte valorizacije planine Sinjajevine, čiji bogati prirodni resursi i pogodna lokacija nijesu imali adekvatan  tretman.

Nakon obavljenih konsultacija , predsjednici navedenih opština usaglasili su se da će sve njihove buduće aktivnosti biti usmjerene na što skorije zvanično proglašenje Regionalnog parka Sinjajevina, što za krajnji cilj ima društveno-ekonomski razvoj planine, sa akcentom na očuvanje prirode i razvoj seoskog turizma.

-Sporazumno rješenje nije izostalo ni kada je riječ o modalitetima upravljanja budućim parkom, kao što neće ni izostati podrška i saradnja Vlade Crne Gore, ali i drugih državnih institucija, u realizaciji projekta koji doprinosi i razvoju sjeverne regije Crne Gore. Vjerujemo da će saradnja predsjednika Opština Mojkovac, Danilovgrad, Kolašin, Žabljak i Šavnik postati primjer dobre prakse međuopštinske saradnje u okviru koje su sve aktivnosti usmjerene na afirmisanje Regionalnog parka  Sinjajevine. Odavno prepoznata kao  jedna od najvećih pašnjačkih površina u Evropi, Sinjajevina će realizacijom  istoimenog projekta postojećim poljoprivrednicima omogućiti  bolje uslove, ali i privući nove stočare i pčelare, obzirom da za razvoj ovih  grana poljoprivrede teren Sinjajevine pruža odlične predispozicije- saopšteno je Portalu Analitika sa sastanka.

Veoma važno je napomenuti i da su predsjednici pomenutih Opština prepoznali značaj i neophodnost putne infrastrukture koja će olakšati pristupačnost Sinjajevine kako stočarima i lokalnom stanovništvu, tako i brojnim turistima i ljubiteljima planine.

U vezi sa tim, predsjednici Opština Mojkovac, Danilovgrad, Kolašin,Žabljak i Šavnik su donijeli odluku da će njihovi projektni timovi konkurisati sa projektima za dobijanje grantova namijenjenih, prije svega,  putnoj infrastrukturi, koja je prva karika u realizaciji projekta ,,Sinjajevina“.

Predsjednik Opštine Mojkovac Dejan Medojević ne sumnja da je jučerašnji uspješno završen sastanak otvorio vrata jedne kvalitetne, efikasne i dugotrajne međuopštinske saradnje.

Imajući u vidu izuzetne prirodne resurse Sinjajevine, predsjednik Opštine Mojkovac vjeruje da je proglašenje regionalnog parka Sinjajevina još jedna ulaznica za razvoj i promovisanje cjelokupnog sjevera Crne Gore, planinskog turizma i poljoprivrede.

Portal Analitika