Kultura

"Ispod mosta, među stijenama" na PriFilm Festu

Film Pavla Simonovića “Ispod mosta, među stijenama”(internacionalni naziv: Lowdown) uvršten u prestižnu selekciju “Honey and Blood”internacionalnog filmskog festivala u Prištini –PriFilm Fest, u kojoj su najaktuelniji naslovi balkanske kinematografije.
"Ispod mosta, među stijenama" na PriFilm Festu
Portal AnalitikaIzvor

Selekcija filma na festivalu u Prištini prati skorije uspjehe filma. Krajem maja filma je prikazan na festivalu u Berlinu, a početkom juna na festivalu u Parizu, na kojem je Pavle Simonović osvojio nagradu za najboljeg debitanta.

U okviru Internacionalnog festivala balkanskog filma (BaNeFF – Balkan New Film Festival), film je prikazan u više gradova u Švedskoj.

Poslije prikazivanja filma u kinoteci u Oslu (Norveška), Av Aleksander Huser, filmski kritičar prestižnog mjesečnika Ny Tid, u izuzetno pohvalnom prikazu filma, zaključio je, između ostalog, da je “Ispod mosta, među stijenama” “osvježavajući film i uspješan pokušaj da se unesu novine u žanr koji je obično pun konvencija”.

Da podsjetimo,“Ispod mosta, među stijenama”je psihološki triler o dva inspektora koji istražuju brutalno ubistvo u glavnom gradu. Neočekivani problemi sa kojima se tog dana susrijeću prijete da istragu pretvore u košmar…

„Ispod mosta, među stijenama“, za koji su scenario napisali Stefan Bošković i Sehad Čekić, projekat je producentske kompanije „Cut-Up“, a glumačku ekipu čine:  Miloš Pejović, Stefan Bošković, Jelena Đokić, Marko Baćović, Branimir Popović, Dejan Ivanić, Mišo Obradović, Ana Vučković, Radmila Škuletić i drugi.Kostimografkinja je Jelena Đukanović, scenograf  Đorđije Kalezić, snimatelj tona Aleksandar Brajović, dizajner zvuka Zoran Maksimović, montažer Hrvoje Mršić, a direktor fotografije Dušan Grubin. Koproducentkinja  je Jelena Filipović, a izvršni producenti Jelena Mišeljić i Veliša Popović. Producent filma je Sehad Čekić. Film je podržan od strane Ministarstva kulture Crne Gore i Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada.

Na 30. izdanju Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro Film Festivala  dugometražnom igranom filmu „Ispod mosta, među stijenama” dodijeljene su dvije nagrade: Specijalno priznanje žirija i nagrada FEDEORA – Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana.

Za jesen je najavljena i distribucija filma u regionu.

“Ispod mosta, među stijenama” je na programu PriFilm Festivala u petak, 14. avgusta. 

Portal Analitika