Podgorica

Pogrebne usluge grade šestu kapelu na Čepurcima

Pogrebne usluge dobile su juče odobrenje za šestu fazu proširenja gradskog groblja na Čepurcima i izradu ograde oko tog dijela groblja. U okviru proširenja biće izgrađena još jedna (šesta) kapela, uz koju će biti i mrtvačnica.
Pogrebne usluge grade šestu kapelu na Čepurcima
Portal AnalitikaIzvor

Kako je najavio direktor Pogrebnih usluga Slobodan Stanović, sljedeće nedjelje biće objavljen javni poziv za izbor najpovoljnijeg ponuđača u skraćenom roku od 22 dana, nakon čega će se ući u radove.

“Oni će obuhvatiti izgradnju ogradnog zida, izmještanje elektroinstalacija, izgradnju grobnica različitih tipova, kao i prateće infrastrukture. Slijediće elektroinstalacija jake struje, instalacija vodovodne i atmosferske kanalizacije i uređenje terena, tj. asfaltiranje, postavlj anj e ivič nj aka i hortikulturno uređenje. Novim proširenjem očekujemo 750 slobodnih grobnih mjesta koji će omogućiti obavljanje djelatnost za vremenski period od tri do četiri godine”, kazao je Stanović.

Kako je naveo Stanović, novi dio groblja biće spojen sa postojećim, nakon što bude izgrađena nova saobraćajnica pored ogradnog zida pete faze proširenja.

“Nadamo se da će se spajanjem novog dijela groblja sa postojećim i izgradnjom betonskog ogradnog zida biti obezbijeđena bolja zaštita groblja od devastacija i krađa djelova spomenika”, kazao je Stanović.

Pored ovoga, umjesto objekta neposredno pored groblja, u kojem je sada magacinski prostor, Pogrebne usluge planiraju da izgrade novi.

“Taj objekat bi se sastojao od kancelarija i dijela u kojem bi bio smješten restoran koji bi služio isključivo za organizovanje pomena, u skladu sa običajima. Restoran bismo izdali u zakup privatnim profesionalcima”, najavio je Stanović.

Nadstrešnica na groblju u Zagoriču

Na nadstrešnici na groblju Zagorič, koju sa 44.488 eura finansira preduzeće Pogrebne usluge, u toku su završni radovi koje izvodi preduzeće “Vukotić trejd”.

“Na čeličnoj montažnoj konstrukciji nadstrešnice završeno je farbanje i postavljen je leksan. Ispod natkrivene površine ukupne površine 178,5 kvadratna metra uređen je prostor, postavljene su klupe i žardinjere, čime su građani dobili adekvatan prostor za zaštitu od padavina”, kazao je Stanović.

Kao što je to urađeno na Čepurcima, Pogrebne usluge će i na groblju u Zagoriču uskoro sprovesti pranje i krečenje ogradnog zida.

Portal Analitika