Crna hronika

Odbrana tvrdi da nema dokaza protiv ljekara

Iznošenjem završnih riječi juče je u bjelopoljskom Višem sudu nakon dvije i po godine okončan postupak protiv ljekara tamošnje bolnice Tomislava Jeremića, Hake Tahirović, Zvonka Puletića i Jele Cimbaljević, koji su optuženi za infekciju pet beba od kojih je jedna preminula.
Odbrana tvrdi da nema dokaza protiv ljekara
Portal AnalitikaIzvor

Presudu će 28. jula izreći sudsko vijeće kojim predsjedava sudija Vukomir Bošković.

Uslovi, nalaz vještaka

Optuženi Jeremić i Tahirović bili su kategorični da Tužilaštvo nije uzelo u obzir bitno utvrđene činjenice na kojima je zasnovana njihova odbrana. U prilog tome pozvali su se „na neadekvatne uslove gdje su se obavljala liječenja s obzirom na to da je bolnica smještena u nenamjenskoj zgradi u prostoru predviđenom za namjene Doma zdravlja“.

Oni su objasnili da referentne ustanove nijesu definisale akte, izmjene programa u skladu sa medicinskim standardima što je, prema njihovim riječima, dodatno otežalo rad u toj ustanovi.

- Jeremić i Tahirović nijesu neposredno učestvovali u liječenju beba i smatramo da nije dokazano da su optuženi izvršili krivično djelo i tražimo oslobađajuću presudu - kazao je advokat Drago Konatar.

Branilac Jele Cimbaljević, advokat Miro Orović kazao je da se njegova klijentkinja našla na optuženičkoj klupi zbog „ishitrene, neosnovane i nepravedne optužnice“.

- Sudsko-medicinski odbor iz Beograda u dopunskom mišljenju se predomislio vidjevši šta piše u propisima. Kada su vještaci došli na pretres i kada smo ih upoznali da postoji metodološko uputstvo definicije zaraznih bolesti, koje tužilaštvo u optužnici ne ubraja u blanketne norme oni su odustali od citiranih tvrdnji i pojasnili šta su zapravo htjeli da kažu. Saopštili su da Cimbaljević nije postavila dijagnozu neonatalne sepse i da nijesu mislili na nju kada su govorili o propustu nadležnog ljekara, već na ljekare u Podgorici, a i više puta su ponovili da se „sumnja na neonatalnu sepsu ne prijavljuje“ - kazao je Orović.

Upliv javnosti

Branilac Puletića, advokat Nikola Medojević smatra da je postupak protiv optuženih „vođen uz znatan upliv javnosti, što je vodilo, kako je kazao, da se optuženi smjeste u okvir pretpostavljene krivice umjesto pretpostavljene nevinosti kako to zakon određuje“.

- Optužba nije dokazala navode zbog kojih je optužnica podignuta, a ako se ograničim na svog branjenika smatram izvjesnim da njegova odgovornost nije dokazana iz prostog razloga što se ne može dokazati ono što ne postoji. Očekujem da sud objektivno sagleda sve okolnosti - kazao je Medojević.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.