Kultura

Uskoro "Milčik" za vizuelne umjetnice i umjetnike

Institut za savremenu umjetnost, u saradnji sa Residency Unlimited - RU i Trust for Mutual Understanding iz Njujorka, osnovao je Nagradu „Milčik“ za vizuelne umjetnice i umjetnike, kao dio nagrade namijenjene mladim stvaraocima Young Visual Artist Award - YVAA.
Uskoro "Milčik" za vizuelne umjetnice i umjetnike
Portal AnalitikaIzvor

Nagrada „Milčik“ obezbjeđuje nagrađenoj umjetnici ili umjetniku plaćen dvomjesečni rezidencijalni boravak u organizaciji Residency Unlimited u Njujorku tokom aprila i maja 2018. godine, te samostalnu izložbu po povratku u Crnu Goru. RU nagrađenom umjetniku ili umjetnici takođe pokriva cjelokupne troškove puta, smještaja i boravka u Njujorku.

- Ova nova, nezavisna nagrada za umjetnice i umjetnike nosi ime po radu Milije Pavićevića, čije umjetničko djelovanje daje značajan doprinos za razvoj i istoriju umjetnosti Crne Gore. Kao dio ceremonije dodjele nagrade, biće proizvedene po četiri „Milčik“ čokolade; jednu će dobiti nagrađeni umjetnik odnosno umjetnica, dok će ostale biti ponuđene na prodaju putem aukcije, a prikupljena sredstva naći će se u fondu za organizovanje nagrade. Na ovaj način umjetnik Milija Pavićević postaje i jedan od ključnih pokrovitelja nagrade - ističu Instituta za savremenu umjetnost.

Prema njihovim riječima, ova godina biće određena je za sprovođenje prvog konkursa za dodjelu vrijedne nagrade čiji je cilj pružanje podrške vizuelnim umjetnicama i umjetnicima, te olakšavanje njihovog kreativnog puta kroz otvaranje prema međunarodnoj sceni.

- Javni poziv za učešće biće objavljen 1. septembra. Finalisti će biti poznati početkom novembra, a izložba radova finalista i proglašenje pobjednika predviđeno za decembar u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju. Nagradni projekat je osmišljen da omogući prepoznavanje potencijala i povezivanje savremenih umjetničkih praksi, da ojača komunikaciju sa različitim modelima funkcionisanja umjetničkog svijeta, te da podstakne otvorenu i konstruktivnu razmjenu između zemalja koje su već u programu YVAA - dodaju iz ISU-a, te ističu da će se nagrada dodjeljivati bijenalno.

Nevladino udruženje ISU osnovano je 2012. godine u Crnoj Gori, kao neprofitno, umjetničko-produkcijsko, istraživačko i edukativno udruženje sa servisnom platformom dostupnom javnosti, a čini je grupa umjetnica sa saradnicima iz oblasti istorije i teorije umjetnosti, dizajna i arhitekture. S druge strane, YVAA je internacionalni program nagrade namijenjen vizuelnim umjetnicima iz centralne i jugoistočne Evrope, a osnovan u Čehoslovačkoj kako bi se prepoznala kvalitet kod vizuelnih umjetnika mlađih od 35 godina, te pružila prilika za iskustvo boravka u SAD, uz podršku američke fondacije Trust for Mutual Understanding. Mrežu YVAA danas čini 11 zemalja, a pored Crne Gore i Češke, tu su još Slovačka, Hrvatska, Kosovo, Srbija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Albanija i Bugarska. RU je organizator YVAA i domaćin rezidencijalnog programa u Njujorku od 2015. godine. Nagrada se od prošle godine dodjeljuje u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Makedoniji, a od ove će i Crna Gora ući u krug odabranih.

K.J.

Portal Analitika