Kultura

KotorArt: "Bokeljskim kolom" počinju XVI Don Brankovi dani muzike

Svjetski afirmisana ukrajinsko-američka pijanistkinja Valentina Lisica nastupiće na XVI KotorArt Don Brankovim danima muzike, i to bez ikakvog honorara, najavili su juče iz organizacije ove manifestacije.
KotorArt: "Bokeljskim kolom" počinju XVI Don Brankovi dani muzike
Portal AnalitikaIzvor

Ona će nastupiti u 21. jula u Crkvi Svetog Duha na koncertu „KotorArt Support“, a na programu su djela Baha, Šopena, Musorgskog i Ravela.

- Radi se o virtuozu posebne kategorije, umjetnici koja u svom žanru ima preko 70 miliona pregleda na YouTube kanalu i koja je nastupala sa najvećim orkestrima u najprestižnijim salama svijeta - saopštio je pijanista Ratimir Martinović, od skora izvršni direktor ove manifestacije.

XVI KotorArt Don Brankovi dani muzike počinju sjutra programom „Korijeni“ ispred Katedrale Svetog Tripuna, tokom kojeg će Festivalski orkestar KotorArta pod vođstvom Vahana Mardirosijana izvesti svjetsku premijeru „Varijacija na temu Bokeljskog kola“, svojevrsne kotorske „Ode radosti“.

- KotorArt Don Brankovi dani muzike svečano počinju na ponos Kotora, umjetnosti, oslanjajući se na tradiciju bavljenja umjetnošću na ovim prostorima. Počinju uprkos svim okolnostima koje su pratile naš festival posljednjih mjesec, a što će i ovaj svečani koncert - ali i ovogodišnje izdanje - učiniti još značajnijim i „zvučnijim“. Kada imate korijene kakvo ovaj grad i festival imaju u umjetnosti, onda vam nikakvi vjetrovi ne mogu ništa. Hvala tim korijenima, jer bez njih ne bismo danas ubirali ovakve plodove koje ćemo sa vama podijeliti 13. jula - saopštio je Martinović.

„Varijacijama“ će ujedno biti obilježeno 175 godina postojanja Gradske muzike Kotor, koja će učestvovati u praizvođenju ove kompozicije, kao i pripadnici Bokeljske mornarice.

Isto veče publika će moći da uživa u još jednoj svjetskoj premijeri, i to filma Dušana Vulekovića. Prema njegovim riječima, film tretira teme vezane za kulturnu baštinu Kotora i Boke, pogotovo nematerijalnu, specifične načine na koje je ona ugrožena, kao i važnost njenog postojanja i čuvanja.

- Ovo nije film o KotorArtu, već o Kotoru, odnosno o onome na šta se sve KotorArt kao kompleksan i raznorodan festival oslanja - dodao je Vuleković.

Na programu koncerta otvaranja je i naknadno uvršten Prvi klavirski koncert Ludviga van Betovena.

- Ja ću tumačiti solističku dionicu u Betovenovom koncertu. To je onaj isti koncert koji sam ostao dužan Crnoj Gori 21. maja. To je koncert kojim - sa svim dragim prijateljima i umjetnicima - stajem u odbranu festivala - precizirao je Martinović.

Podsjećamo, XVI Don Brankovi dani muzike i ove godine su obezbijedili nastupe vrhunskih umjetničkih imena i reprezentativne programe. Do 13.avgusta biće priređeno 11 glavnih i više od stotinu pratećih programa u kojima učestvuje takođe više od stotinu umjetnika iz 14 zemalja. 

Portal Analitika