Kultura

Barski ljetopis: Malovićeva istorija mornarske majice

Jedan od naših najnagrađivanijih savremenih pisaca, Nikola Malović, sinoć je ispred Dvorca kralja Nikole promovisao roman „Jedro nade“ objavljen 2014. godine u izdanju „Lagune“, a koji je već doživio još dva izdanja.
Barski ljetopis: Malovićeva istorija mornarske majice
Portal AnalitikaIzvor

Promocija je protekla u znaku dinamičnog, prijateljskog i otvorenog razgovora sa novinarom i književnim stvaraocem, Milanom Vujovićem, koji je bio moderator večeri.

- Mornarska majica u modnom smislu jeste esencija stila, jedinica stila, ali ona je - kaže „Jedro nade“ - više od odjevnog predmeta. To je naprosto odjevna institucija. Iz mora podataka izdvojiću činjenicu da se ona prvi put pojavljuje, pošto je i vojna uniforma, na dvije zaraćene strane u bici kod Trafalgara 1807. godine između Napoleonove i Nelsonove armade. Kuriozitet je da obje mornarice, u tada zaraćenoj Evropi, imaju mornarske majice na svojim plećima po prvi put u istoriji - kazao je Malović.

Malović je pored priče o dezenu koji je postao globalni brend u čiju istoriju su umiješani Jevreji, katolički kraljevi, otkriće Amerike, utkao i logiku primorskog načina života i ispleo ljubavnu priču u srcu urbane barokne bajke.

- Roman jeste priča o najpoznatijem modnom dezenu na svijetu, najseksualnijem simbolu i vojnoj uniformi u svim mornaricama svijeta, čija se radnja dešava u baroknom bajkovitom Perastu koji je, kao što znamo, sve što ima podigao iz plavo-bijelog zlata. Želim da vjerujem, dakle, da „Jedro nade“ nije samo još jedan od onih romana koji otkriva more i primorje koga je uvijek malo u domaćoj književnosti, nego baca i novo svjetlo na nama znanu istoriju - istakao je autor. 

Portal Analitika