Kultura

Završen VIII Festival gudača: Podrška talentovanim umjetnicima

Ovogodišnji VIII Festival gudača sinoć je završen koncertom gudačkog kvarteta „Vollmond“ čiji su godi - u kvintetu i sekstetu - bili violista Miša Bereznitski i violončelista Aleksandar Latković.
Završen VIII Festival gudača: Podrška talentovanim umjetnicima
Portal AnalitikaIzvor

Nakon njihovog nastupa, brojnoj publici predstavio se kamerni orkestar polaznika radionice za violinu profesora Arkadija Vinokurova koji su činili mladi muzičari iz Austrije, Rusije i Crne Gore. Na programu su bila djela Štrausa, Šuberta i Mendelsona.

Članice kvarteta „Vollmond“ Luna Kostadinović, Milana Bjelobaba, Aleksandra Kijanović i Ana Dulović prethodnih dana su bile na radionici za kamernu muziku kod Bereznitskog koji je poznat i kao izuzetan pedagog, smatra da je riječ o ozbiljnom i vrlo perspektivnom kamernom sastavu.

Iz organizacije VIII Festivala gudača podsjećaju da je ove godine održano sedam cjelovečernjih i jedan matine koncerat, a na radionicama je učestvovalo 45 mladih muzičara iz raznih zemalja.

Festival je, kako ističu, ove godine potvrdio svoj kvalitet i namjeru da podrži i podstakne mlade talente koji su svojim umijećem i virtuoznošću učinili da kulturna ponuda Boke Kotorske postane prepoznata i vrednovana od domaćih i stranih ljubitelja klasične muzike. Kao i prethodnih godina, bio je u sastavu pratećeg programa Kotorskog festivala pozorišta za djecu. Prema riječima umjetničke direktorice Marine Dulović, manifestacija je protekla uspješno sa kvalitetnim i sadržajnim programima koji su izvedeni uz puno posvećenosti, ozbiljnog rada u prijatnoj atmosferi koju su svakodnevno gradili mladi muzičari i njihovi profesori.

- Želja nam je da nastavimo sa pružanjem podrške talentovanim umjetnicima i damo najviše što možemo kako bi njihov profesionalni razvoj išao uzlaznom linijom - zaključila je ona.

Portal Analitika