Svijet

Izbjegnuta možda najveća avionska nesreća (Video)

Avion kompanije „Air Canada“ skoro je sletio na prilaznu pistu na kojoj su četiri putnička aviona čekala polijetanje i time zamalo izazvao najveću nesreću u povijesti aviosaobraćaja.
Izbjegnuta možda najveća avionska nesreća (Video)
Portal AnalitikaIzvor

Do incidenta je došlo prošlog petka, nakon što je let AC759 iz Toronta za San Francisko dobio dozvolu za slijetanje, a pilot je greškom poravnao avion s prilaznom pistom gdje su ostali čekali dozvolu za polijetanje. Kontrolor leta je u posljednjem trenutku shvatio što se događa i hitno naredio pilotu da prekine slijetanje. U sljedećem prilazu Airbus A320 sletio je bez problema.

Na internetu je objavljena video simulacija incidenta i audio snimak komunikacije pilota, kontrole leta, te jednog od pilota u parkiranom avionu.

„Vidim svjetla na pisti“, rekao je pilot Airbus-a, na što je kontrolor leta odgovorio da nema drugih aviona na pisti. Još jedan glas se ubacio: „Gdje ide ovaj lik? Slijeće na prilaznu pistu!“

Kontrolor leta odmah je naredio pilotu da započne uspon, nakon čega se čuo pilot koji je čekao na pisti: „Air Canada je upravo preletio pravo iznad nas!“.

- Ako je ovo istina, onda se zamalo dogodila najveća avionska nesreća u istoriji. Ako možete da zamislite Airbus kako se sudara s četiri putnička aviona, puna putnika i goriva, onda možete da zamislite koliko bi to bilo strašno - izjavio je pilot United Airlines-a i direktor kompanije Aero Consulting Experts Ros Ejmer.

Izvor: Index.hr

 

Portal Analitika