Kultura

Grad teatar: "Linije bjekstva" otvaraju likovni program

Multimedijalna izložba „Linije bjekstva“ - autorski projekat kustoskinje Svetlane Racanović, biće sjutra otvorena u Kući Medina na Trgu pjesnika u 22 časa, kojim će početi likovni program 31. Grad teatra Budva.
Grad teatar: "Linije bjekstva" otvaraju likovni program
Portal AnalitikaIzvor

Postavku će otvoriti ministar kulture, prof. mr Janko Ljumović.

Tom prilikom biće izloženi radovi Neše Paripovića i Jovana Čekića iz Srbije, Milije Pavićevića i Natalije Vujošević iz Crne Gore, te Marka Polonija iz Švajcarske.

- Pojam: linije bjekstva preuzet je iz filozofskog nomadizma Žila Deleza i Feliksa Gatarija (fra. les lignes de fuites, eng. lines of flight) i tiče se sila koje znače oslobađanje, preobražavanje, stvaranje novog i uvijek istraživanja i eksperimentisanja izvan granica: izvan konformizma prepoznatljivog, prilagodljivog, prikladnog, preporučljivog, očekivanog, prihvaćenog, etabliranog, institucionalizovanog i izvan rutinskih poteza, provjerenih putanja, igranja na sigurno ili osiguranog dobitka... Linijama bjekstva pojedinac ne bježi od sebe ili od društva već dopušta da od njega nešto pobjegne, da se oslobodi ono što izmiče prisvajanjima, kanalisanjima, pripitomljavanjima ili blokiranjima od strane kapitalističke ili političke mašine, što postaje konstituent i sadržaj njegovog slobodnog, samosvjesnog, nezavisnog, aktivnog (ne, nužno, i aktivističkog) postojanja i (društvenog i umjetničkog) djelovanja, što je pitanje njegove „politike“ staranja o sebi kao preduslova za brigu o drugima. U tom smislu, linije bjekstva su i linije otpora, njima se mogu prekoračiti postavljene Granice i pružiti otpor Moći - zapisala je Racanović u katalogu ove izložbe.

Postavka će biti dostupna javnosti do 12. avgusta.

Portal Analitika