Abiznis

Regionalni vodovod: Nema opravdanog razloga za nestašicu vode na primorju

Na zahtjev lokalnih vodovodnih preduzeća, Regionalni vodovod „Crnogorsko primorje“ i tokom 2017. godine isporučuje značajno veće količine vode za piće iz regionalnog vodovodnog sistema od minimalno ugovorenih količina, saopšteno je iz tog javnog preduzeća.
Regionalni vodovod: Nema opravdanog razloga za nestašicu vode na primorju
Portal AnalitikaIzvor

Oni ističu da ovakav trend pokazuje kako bi, u slučaju da regionalni vodovodni sistem nije izgrađen, „uslovi za život lokalnog stanovništva bili katastrofalni usljed negativne hidrološke situacije, dok se razvoj turizma, na način koji dolikuje jednoj prestižnoj destinaciji kakva je Crna Gora, ne bi mogao ni zamisliti“.

- Naime, 10. jula 2017. godine iz regionalnog vodovoda je primorskim opštinama isporučeno 589 l/s što je za 22% više u odnosu na isti dan 2016, kada je isporučeno 482 l/s ili za 36% više u odnosu na isti dan 2015. godine kada smo isporučili 433 l/s. Koliko je riječ o značajnim parametrima, a ne samo pukim statističkim podacima, najbolje govori činjenica da su slične količine vode iz regionalnog vodovoda opštinama na Crnogorskom primorju isporučene 18. jula 2015. godine (590 l/s), odnosno 19. jula 2016. godine (609 l/s), dok je tokom 2014. godine najveća količina vode na dnevnom nivou isporučena 18. avgusta i to 505 l/s. Stoga, navedeni podaci ukazuju da je Regionalni vodovod pouzdan sistem i da je u apsolutnoj funkciji urednog vodosnabdijevanja Crnogorskog primorja, posebno u situacijama kada lokalni izvori presušuju zbog nepovoljnih hidroloških uslova. Dakle, nakon puštanja u rad prve faze regionalnog vodovodnog sistema, nema više nijednog opravdanog razloga da na Crnogorskom primorju imamo nestašicu vode za piće i da se uvode restrikcije. Izgradnjom ovog sistema riješeno je pitanje nedostajućih količina vode, tako da sada svu pažnju treba usmjeriti na očuvanje kvaliteta vode i unaprjeđenju kvaliteta usluge vodosnabdijevanja na Crnogorskom primorju - potcrtavaju iz Regionalnog vodovoda.

Portal Analitika