Društvo

UCG: Ministarstvo izdalo licencu za neakreditovani studijski program?

Javna prepiska Ministarstva prosvjete, odnosno Vlade Crne Gore i Univerziteta Crne Gore oko izostanka upisa studenata na Visoku medicinsku školu u Beranama i danas se nastavlja novim reagovanjem iz rektorata UCG.
UCG: Ministarstvo izdalo licencu za neakreditovani studijski program?
Portal AnalitikaIzvor

Kako tvrde predstavnici UCG, Ministarstvo prosvjete je u maju izdalu licencu ovom studentskom programu koji, pak, nije akreditovan.

- Nije po zakonu moguće dati licencu suprotno zahtjevu za licenciranje. Pravni je nonsens i pravno nasilje izdati licencu u Beranama za studijski program koji je po međunarodnim standardima akreditovan u Podgorici, o čemu svu dokumentaciju imaju i Ministarstvo prosvjete i Prosvjetna inspekcija - navode iz UCG.

Reagovanje UCG prenosimo integralno.

 

Prosvjetna inspekcija koju je uputilo Ministarstvo prosvjete tokom jučerašnjeg inspekcijskog nadzora, kome su prisustvovali rektorka, generalni sekretar i direktor Centra za studije i kontrolu kvaliteta Univerziteta Crne Gore, upoznata je s cjelokupnom relevantnom dokumentacijom i pravnim propisima koji potvrđuju ispravnost odluke UCG da nije moguće izvršiti upis na neakreditovani studijski program. Iako inspekcija nije imala primjedbi na postupanje Univerziteta, do danas nije dobijen pisani nalaz. 

Univerzitetu Crne Gore Ministarstvo prosvjete dostavilo je danas rješenje kojim se utvrđuje broj studenata za upis u prvu godinu studija na UCG (licenca) za sve organizacione jedinice, po studijskim programima.

Rješenje je datirano od strane Ministarstva prosvjete na 3. jul 2017. godine, UPI broj 060-84/2017-1.

Rješenje je donijeto na zahtjev (obrazac) Univerziteta koji je upućen još 15. maja 2017. godine, a nakon akreditacije UCG od 12. maja 2017. godine od strane Savjeta za visoko obrazovanje i međunarodnih ekspertskih komisija.

Rješenje je evidentno nezakonito u dijelu u kome daje licencu studijskom programu koji nije akreditovan.

Detaljnije, pod tačkom 16. Medicinski fakultet Podgorica - Rješenje sadrži stavku „Visoka medicinska škola, Berane“ iako je Univerzitet podnio zahtjev za licenciranje ovog studijskog programa u Podgorici. Svi priloženi dokazi za ispunjenje licencionih uslova su u Podgorici, a u skladu sa akreditacionim elaboratom.

Nije po zakonu moguće dati licencu suprotno zahtjevu za licenciranje. Pravni je nonsens i pravno nasilje izdati licencu u Beranama za studijski program koji je po međunarodnim standardima akreditovan u Podgorici, o čemu svu dokumentaciju imaju i Ministarstvo prosvjete i Prosvjetna inspekcija.

Univerzitet Crne Gore zakazao je sjednicu Senata, najvišeg akademskog tijela, spreman da pred javnošću još jednom potvrdi svoj stav koji je prije svega u korist studenata i u skladu sa institucionalnom odgovornošću.

Portal Analitika