Politika

Darmanović: Kršenje osnovnih principa OEBS-a ozbiljan izazov

Povrede osnovnih principa i vrijednosti OEBS-a, kao što su nepovredivost granica, uzdržanost od upotrebe sile u međunarodnim odnosima i poštovanje unutrašnjeg i spoljnog suvereniteta država, predstavljaju ozbiljan izazov evropskom bezbjednosnom sistemu, ocijenio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.
Darmanović: Kršenje osnovnih principa OEBS-a ozbiljan izazov
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Darmanović je danas učestvovao na Neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država učesnica OEBS-a, koji je održan u Mauerbahu.

Tema sastanka, kojim je predsjedavao ministar za Evropu, integracije i spoljne poslove Austrije Sebastijan Kurc, bila je izgradnja povjerenja putem dijaloga i saradnje u kontekstu rješavanja krize evropske bezbjednosti.

„Ovogodišnji neformalni sastanak na visokom političkom nivou, imao je za cilj da podstakne dijalog o ključnim izazovima u oblasti bezbjednosti i trasira put za usvajanje važnih odluka na redovnom, decembarskom Ministarskom savjetu OEBS-a“, kaže se u saopštenju.

Darmanović je, tokom izlaganja, kazao da povrede osnovnih principa i vrijednosti OEBS-a, kao što su nepovrjedivost granica, uzdržanost od upotrebe sile u međunarodnim odnosima i poštovanje unutrašnjeg i spoljnog suvereniteta država predstavljaju ozbiljan izazov evropskom bezbjednosnom sistemu.

„Kriza u, i oko Ukrajine, u velikoj mjeri je pokazala oštre posledice upravo nepoštovanjem principa zajednički dogovorenih od strane država učesnica“, kazao je on.

Kako je istako, kršenje pravilnika zasnovanog na međunarodnim principima i vrijednostima OEBS-a, glavni je pokretač rastućeg nepoverenja, gubitka povjerenja i inteziviranja međudržavnih tenzija u području OEBS-a.

1107darmanovic2

„U tom cilju ponavljamo našu snažnu podršku i pozivamo na punu implementaciju i suštinsku nadogradnju Bečkog dokumenta kao ključnog političko-vojnog sporazuma OEBS-a za poboljšanje multilateralne stabilnosti, vojne predvidljivosti i uzajamnog povjerenja“, poručio je Darmanović.

Ukazujući i na druge bezbjednosne izazove, posebno nasilni ekstremizam i radikalizaciju koji vode ka terorizmu, organizovani kriminal, rastući migracioni pritisak, zlonamjerne sajber aktivnosti i kršenje osnovnih ljudskih prava i sloboda, on je zaključio da OEBS pruža jedinstvenu platformu za dijalog i alate za rješavanje tih prijetnji.

U okviru Neformalnog sastanka, Darmanović je učestvovao i na okruglom stolu na temu „Strukturirani dijalog o bezbjednosti“, koji predstavlja dio procesa koji je inicirao predsjedavajući OEBS-a Sebastijan Kurc, shodno ministarskoj deklaraciji iz Hamburga.

Darmanović je ukazao na neophodnost dublje analize i razjmene mišljenja među državama učesnicama o percepciji prijetnji u području OEBS-a, uključujući razvoj vojnih doktrina i trendova u pozicioniranju vojnih snaga u Evropi.

„Kao i mnogi drugi, dijelimo zabrinutost zbog obimnih vojnih vežbi, netransparentnog vojnog pozicioniranja, kao i opasnih vojnih incidenata u blizini međunarodnih granica,“ rekao je Darmanović.

Kako je saopšteno izMinistarstva, okrugli sto je, između ostalog, bio prilika za iznošenje ideja i preporuka za predstojeći Ministarski savjet zakazan za decembar, kao i šansa za ponovnu izgradnju povjerenja među državama učesnicama i rješavanju rastućih, zajedničkih bezbjednostnih prijetnji i izazova.

Mina

Portal Analitika