Politika

EK: Bolja regionalna saradnja u pravcu približavanja Evropskoj uniji

Na sastanku na vrhu u Trstu sastaće se predstavnici Europske unije i zemalja zapadnog Balkana kako bi raspravljali o konkretnim projektima za jačanje regionalne saradnje i tako ostvarili napredak u integraciji zemalja regiona u EU.
EK: Bolja regionalna saradnja u pravcu približavanja Evropskoj uniji
Portal AnalitikaIzvor

Sastanak na vrhu o zapadnom Balkanu 2017. održaće se 12. jula u Trstu (Italija). Sastankom na vrhu potvrdiće se evropska perspektiva cijelog regiona, a sastanak će ujedno biti prilika za zajednički rad na poboljšanju konkretnih prilika uz istovremen podsticanje regionalne saradnje s ciljem razvoja uključivih društava, dobrog upravljanja i aktivnih ekonomija, čime će se ostvariti napredak i u integraciji zemalja regiona u Europsku uniju.

Federica Mogherini, visoka predstavnica Unije za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku i potpredsjednica Komisije, Johannes Hahn, komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju, kao i Violeta Bulc, komesarka za transport, pridružiće se čelnicima vlada, ministrima vanjskih poslova, ministrima ekonomije i ministrima saobraćaja zemalja zapadnog Balkana i njihovim kolegama iz šest država članica EU (Austrije, Hrvatske, Francuske, Njemačke, Italije i Slovenije).

Italija će biti domaćin četvrtog godišnjeg sastanka na vrhu u okviru „Berlinskog procesa” – inicijative za regionalnu saradnju na zapadnom Balkanu pokrenute nakon sastanaka na vrhu u Berlinu (2014.), Beču (2015.) i Parizu (2016.).

Rasprave će biti usmjerene na tri ključna područja regionalne saradnje: Povezanost; Regionalnu ekonomsku integraciju / razvoj privatnog sektora,Međusobni kontakt među ljudima.

Kako se navodi u području povezanosti naglasak će biti na sprovođenju programa povezanosti, čiji je cilj da se stvore uslovi za ekonomski rast i dobrosusjedske odnose, posebno putem pripreme i finansiranja konkretnih projekata za ulaganje u regionalnu infrastrukturu u sektorima transporta i energetike. Tokom sastanka na vrhu Evropska komisija će najaviti dodjelu znatnih novih sredstava u okviru godišnjeg „paketa o povezivosti”. Nadalje, očekuje se da će partneri s područja zapadnog Balkana potpisati Ugovor o transportnoj zajednici, koji će pomoći u integraciji transportne mreže unutar regiona i sa EU, te u kojem će se dati smjernice za povezanu reformu u sektoru transporta.

Kada je područje ekonomske integracije u pitanju očekuje se, kako je saopšteno da će partneri s područja zapadnog Balkana usaglasiti akcioni plan za razvoj regionalne ekonomske oblasti, kojim se želi povećati atraktivnost regiona za ulaganja i otvaranje radnih mjesta, posebno ostvarivanjem pametnog rasta, otvaranjem novih preduzeća i rastom postojećih preduzeća. Digitalna dimenzija po prvi je put u Berlinskom procesu postala dio akcionog plana, što će doprinijeti integraciji regiona u panevropsko digitalno tržište. Investicioni forum privrednih komora zapadnog Balkana, koji okuplja privredne komore iz regiona, na marginama sastanka na vrhu u Trstu inauguriraće svoj stalni sekretarijat. Učešće poslovne zajednice doprinijeće stvaranju konkretnih prilika za preduzeća iz regiona u okviru regionalne ekonomske oblasti. U području razvoja privatnog sektora Komisija će povećati svoju trenutnu znatnu podršku malim i srednjim preduzećima putem novog doprinosa za instrument za razvoj preduzetništva i inovacija na zapadnom Balkanu te će podsticati dinamičnija strana ulaganja.

Kako se dodaje, u pogledu međusobnih kontakata među ljudima Evropska komisija zajedno s italijanskom vladom na marginama sastanka na vrhu organizuje Forum mladih iz EU i zemalja zapadnog Balkana kako bi se analizirali rezultati ostvareni od prošle godine i istražila dodatna područja saradnje. Zaključci foruma mladih biće predstavljeni na sastanku na vrhu. U okviru foruma i sastanka na vrhu podsticaće se i učešće u programu razmjene Erasmus, koji ove godine slavi 30. godišnjicu uspješno je proširen na zemlje zapadnog Balkana. Na temelju rezultata foruma mladih Regionalna kancelarija za saradnju mladih dalje će razvijati svoj program rada kako bi podsticao saradnju mladih u regiji. Tokom sastanka na vrhu od političkih se čelnika očekuje i da ponovno potvrde svoju predanost programu razmjene za mlade javne službenike iz regiona, koji je pokrenut na prošlogodišnjem sastanku na vrhu o zapadnom Balkanu održanom u Parizu te je ostvario vrlo dobre rezultate.

Portal Analitika