Sci/Tech

NASA objavila borbu protiv neprijatelja br. 1 u svemiru

Osim nedostatka gravitacije i visoke radijacije, život u svemiru otežavaju i mnoge druge stvari koje mogu ubiti čovjeka. Sada NASA ispituje još jednog potencijalnog neprijatelja: gljive!
NASA objavila borbu protiv neprijatelja br. 1 u svemiru
Portal AnalitikaIzvor

Rezultati studije koja je objavljena u ponedjeljak u žurnalu “Microbiome“ pokazuju da ako ljude smjestite u zatvorena staništa, koja bi jednog dana mogla da budu korišćena na Mjesecu ili na drugim planetama poput Marsa, možete dati podsticaj zajednici gljiva. 

“Dokazali smo da se razvoj gljivica menjao otkako su ljudi u tim staništima prisutni“, kaže koautor studije i istraživač NASA dr Kasturi Vanketesvaran.

– “Gljive mogu preživeti i u najsurovijim uslovima, kao što su pustinje, pećine i slično. Stoga su one štetne po one koji narušavaju to stanište ili ga menjaju.“ 

Venkatesvaran se nada da će istraživanje zajednica gljiva van Zemlje doprinijeti razvoju tehnologije i strategije protiv potencijalne prijetnje za astronaute koji će u budućnosti nastaviti da ispituju svemir.

 

b92.net

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.