Društvo

Do 5.600 radova na kontroli: Kreće upotreba softvera protiv plagijarizma

Do 5.600 podnesaka moći će se naći na kontroli softvera protiv plagijarizma koji je pribavljen na dvije godine kroz projekat Ministarstva prosvjete u saradnji sa Svjetskom bankom.
Do 5.600 radova na kontroli: Kreće upotreba softvera protiv plagijarizma
Portal AnalitikaIzvor

To je saopšteno na današnjoj prezentaciji pomenutog iThenticate softvera za detekciju plagijarizma. Tokom prezentacije obratila se predstavnica Direktorata za visoko obrazovanje Biljana Mišović, kao i predstavnici američke kompanije Turnitin LLC koja je pribavila softver:  regionalni menadžer Goa Borek i direktor marketinga za Evropu, Bliski istok i Afriku Klaudija Dovel. 

Tokom dešvanja istaknuto je da je Softver nabavljen u skladu sa propisanim procedurama Svjetske banke koja finansira ovaj projekat. Nabavka je završena u junu mjesecu. Odabrana je američka kompanija Turnitin LLC sa kojom je potpisan ugovor na dvije godine. 

Specifikacija je definisana u skladu sa potrebama koje su iskazale sve crnogorske ustanove visokog obrazovanja. Tu se, kako je pojašnjeno, misli na  univerzitete i samostalne fakultete, što znači da su sve ustanove u Crnoj Gori obuhvaćene. 

Kako je saopšteno iz Ministrstva prosvjete, naredni korak je obuka predstavnika ustanova visokog obrazovanje za korišćenje softvera, kao i potpisivanje pojedinačnih ugovora o licenci  sa svim ustanovama, kao krajnjim korisnicima, koji će same definisati procedure primjene.  Planirano je da ovo bude završeno tokom jula, nakon čega će softver početi da se koristi.

“Svim ustanovama smo proslijedili dopis sa pitanjem koliko ima radova koji bi bili potencijalno podložni kontroli, te smo dobili povratnu informaciju i na osnovu nje krenuli u Projekat. Definisanje posljedica za one koji plagiraju radove je na ustanovama, baš kao i sami proces utvrđivanja. Ministarstvo je sa druge strane, svjesno da je za društvo nemjerljivo značjano posvetiti se ovoj temi, i zato smo i ušli u Projekat'', kazala je Mišović.

Na pitanje da li će se kontrolisati neki od radova koji su ranije bili predmet interesovanja javnosti i za koje se sumnjalo da su plagijati, Mišović je rekla: 

“Procedura pokretanja postupka je na samim ustanovama, baš kao i propisivanje posljedica za one za koje se utvrdi da su plagirali rad. Dakle, ustanova je autonomna u tom dijelu jer je riječ o pitanju akademske prirode”, dodala je ona. 

Softver iThenticate omogućiće ustanovama visokog obrazovanja pristup najpoznatijim svjetskim bazama podataka otvorenog i zatvorenog tipa, iz svih oblasti, u cilju sveobuhvatne provjere radova.

Portal Analitika