Abiznis

Unaprjeđenje pouzdanosti i sigurnosti željezničke linije Bar-Vrbnica

Projekat WB13-MNE-TRA-01 “Specijalna inspekcija 106 tunela na željezničkoj liniji Bar-Vrbnica“ i priprema Glavnog projekta njihove rehabilitacije podijeljen je na dvije komponente: Komponenta 1) detaljna inspekcija 106 tunela i 14 galerija na liniji Vrbnica-Bar; i Komponenta 2) izrada Glavnog projekta za potrebnu rehabilitaciju tunela i galerija. U okviru Komponente 1 je obezbijeđena i podrška Jedinici za implementaciju projekata (PIU) Željezničke infrastrukture Crne Gore (ŽICG).
Unaprjeđenje pouzdanosti i sigurnosti željezničke linije Bar-Vrbnica
Portal AnalitikaIzvor

Komponenta 1 je implementirana posredstvom granta u vrijednosti od 1 milion eura koji odobren od strane Evropske unije kroz WBIF program. Projekat je implementirao konzorcijum COWI-IPF čiji angažman je ugovoren od strane Evropske investicione banke. Komponenta 2 projekta biće implementirana kroz dodatni grant od 1,5 miliona eura u okviru projekta WB13-MNE-TRA-01.

Rezultati Komponente 1 omogućiće korisniku projekta da jasno sagleda sva oštećenja, defekte i ograničenja u smislu operativnih standarda bezbjednosti (TSI 1301/2014) za svih 106 tunela i 14 galerija, kao i neophodne rehabilitacije kako bi se locirala sva postojeća oštećenja i spriječila buduća oštećenja. Takođe je pripremljen i Akcioni plan za implementaciju sistema upravljanja željezničkom imovinom (Railway Infrastructure Asset Management System RI-AMS).

Projekat će pomoći korisnicima - ŽICG i Ministarstvu saobraćaja i pomorstva - da planiraju i  implementiraju prijeko potrebnu rehabilitaciju željezničke infrastrukture u Crnoj Gori, kao i da privuku zainteresovanost međunarodnih finansijskih institucija da finansiraju projekte. Crna Gora je već korisnik drugih donatorskih sredstava Evropske Unije kroz WBIF program, a koji su usmjereni na pripremu studija za unaprjeđenje željezničke linije Vrbnica-Bar. Neka od ovih unaprjeđenja su već u toku posredstvom kredita obezbijeđenih od strane Evropske investicione banke.

Komponenta 1 je realizovana u periodu od aprila 2016 do jula 2017. godine. Komponenta 2 biće inicirana nakon pripreme Projektnog zadatka za izradu glavnog projekta rehabilitacije tunela i galerija. 

Portal Analitika