Društvo

Kritike direktorima: U Budvi nema upisa učenika za zanimanje kuvar i konobar!

Ministar prosvjete Damir Šehović, kritikovao je juče direktore srednjih škola na primorju, naročito u Budvi, kako godinama ne uspijevaju da motivišu učenike da upišu te škole.
Kritike direktorima: U Budvi nema upisa učenika za zanimanje kuvar i konobar!
Portal AnalitikaIzvor

“Ili će direktori tih stručnih kola uspjeti da promijene svijest kod osnovaca ili oni više neće raditi taj posao”, naveo je Šehović.

Kao primjer, ministar je naveo srednju stručnu školu u Budvi koja godinama ne uspijeva da upiše nijednog učenika za zanimanje konobar ili kuvar.

“A imamo baš potrebu da toj Budvi obezbijedimo veliki broj takvog kadra”, naveo je ministar.

Govoreći o stručnom obrazovanju, Šehović je kazao da stručno, nažalost,  u Crnoj Gori ima pežorativni karakter.

“Mi uvozimo kadar koji nije na tako sofisticiranom nivou da ga ne možemo proizvesti u Crnoj Gori, a školujemo te profile. Sada ćemo to da mijenjamo”, naveo je ministar na jučerašnjem zasijedanju parlamenta kada su usvojeni obrazovni zakoni.

Govoreći o srednjim stručnim školama, ministar je izložio i najnovije podatke o upisu na treći stepen.

“Nakon svih aktivnosti koje je Ministarstvo prosvjete sprovodilo u prethodnom periodu i kampanje Stručno, moj izbor za budućnost, u toku junskog upisnog roka u programe trećeg stepena upisano je za 12% više učenika, a cilj je da povećamo upis za 20%”, poručio je ministar.

Naglašeno je i da zakonskim izmjenama Ministarstvo daje dodatne podsticaje za poslodavce koji se uključe u sistem trogodišnjeg i dualnog obrazovanja.

Jedna od izmjena je da od sada zaradu učenicima u dualnom obrazovanju (paralelno učenje i rad kod poslodavca) u prva dva razreda plaća Ministarstvo, a samo u trećem poslodavac, dok je do sada sve navedeno bila obaveza isključivo poslodavca. Ta naknada u prvom razredu iznosi najmanje 10% prosječne neto zarade tj. 50 eura, u drugom 15% tj. 75 eura, a u trećem 20% odnosno 100 eura.

Ministar je govorio i o podsticajima za učenike koji se upišu neka od deficitarnih zanimanja trećeg stepena, a oni se ogledaju se u mogućnosti da djeca koja se prijave za neka od deficitarnih zanimanja trećeg stepena dobiju mjesečne stipendije od 70 eura.

P.Z.

 

Portal Analitika