Društvo

Aktivisti CDPR-a posjetili Odmaralište Dječjeg saveza na Veruši

Aktivisti Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) obišli su djecu, koja se nalaze na odmoru između dvije školske godine, u Odmaralištu Dječjeg saveza Podgorica na Veruši.
Aktivisti CDPR-a posjetili Odmaralište Dječjeg saveza na Veruši
Portal AnalitikaIzvor

Sva djeca prisutna prilikom posjete su iz Glavnog grada Podgorice, pa je tako najviše djece, preko pedeset, došlo preko Sekretarijata za rad, mlade i socijalno staranje Opštine Podgorica, a tu su i nagrađeni učenici sa raznih konkursa, među kojima naravno i sa Konkursa CDPR-a povodom Svjetskog dana borbe protiv pušenja.

Sa njima su istovremeno na odmoru i djeca koja individualno borave po nedjelju dana, što prevedeno na jezik brojki znači da se u smjeni u Odmaralištu na Veruši trenutno odmara devedesetoro djece.

Tradicionalno predstavnici CDPR-a tokom ljetnjeg, ali obavezno i za vrijeme zimskog školskog raspusta, razgovaraju sa djecom u Odmaralištu o problemima koje sa sobom donosi pušenje, koje kasnije nažalost prelazi u zavisnost i time postaje jedna od teže izlječivih bolesti zavisnosti.

Kroz razgovor i druženje sekretar CDPR-a Domagoj Žarković i upravnik Odmarališta, član i aktivista CDPR-a Ivan Pelević sa instruktorima Dječjeg saveza su djeci ukazali na sve štetnosti po zdravlje koje donosi konzumiranje duvanskih proizvoda, posebno na mlade i njihov organizam.

Učenicima koji se odmaraju i pripremaju za početak nove školske godine je podijeljen edukativni materijal, kao što su brošure „Živjeti bez dima“, „Sedam je koraka do zdravlja” i „Da li znate…? - sve šta ste htjeli., a nijeste znali o problemima pušenja”. Takođe tu su i naljepnice „Zona bez dima”, „Zabrana prodaje cigareta licima mlađim od 18 godina” i „Zabranjeno pušenje”, kao i razglednice sa pjesmom „Duvandžije, trovadžije, inadžije”.

Uvijek nam je izuzetno drago kada vidimo da djecu u holu Odmarališta na glavnom mjestu za njihove poruke i tekstove pored plana boravka, dočekuju i naši posteri „Pravo na zdravo” i „Maneken duvanske industrije”.

Razgovori i druženje sa djecom, uz pomoć instruktora na navedenu temu i predavanja sličnog tipa koje konstantno održava CDPR u saradnji sa Dječjim savezom Podgorica u Odmaralištu na Veruši, su samo jedno u nizu predavanja koja se održavaju, a održavaćemo se i dalje redovno po vaspitnoobrazovnim ustanovama u Podgorici i Crnoj Gori.

Sve navedeno se radi u okviru edukacije djece i mlade populacije o problemima pušenja i ukazivanja na njegovu štetnost po zdravlje.

Portal Analitika