Društvo

Crna Gora aktivno doprinosi globalnoj bezbjednosti

Crna Gora aktivno učestvuje u nizu regionalnih inicijativa, organizacija, asocijacija, humanitarnih i mirovnih operacija čime doprinosi stabilnosti regiona i globalnoj bezbjednosti. To je zaključak naučnog rada sekretara Vijeća za nacionalnu bezbjednost i člana Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti Veselina Veljovića koju je 7. jula na Fakultetu bezbjednosti u Beogradu odbranio je doktorsku disertaciju na temu „Kapaciteti Crne Gore u odgovoru na regionalne bezbjednosne prijetnje“ i stekao naučni naziv Doktor nauka iz oblasti nauka bezbjednosti.
Crna Gora aktivno doprinosi globalnoj bezbjednosti
Portal AnalitikaIzvor

Ideja o pripremi doktorske disertacije i realizacija istraživanja u ovoj oblasti nastala je kao potreba da se pripremi studija koja će na jedinstven način predstaviti kapacitete sa kojima raspolaže i može da angažuje Crna Gora u odgovoru na regionalne bezbjednosne prijetnje. Analizom strategijskih i doktrinarnih dokumenata Crne Gore identifikovani su izazovi, rizici i prijetnje bezbjednosti i analizirani u odnosu na realne kapacitete.

Istraživanje predstavlja dodatnu potvrdu da države u savremenim međunarodnim odnosima ne mogu samostalno i efikasno da odgovore na globalne prijetnje, ukazujući da regionalna saradnja i partnerstvo predstavljaju snažan model za očuvanje nacionalne i regionalne bezbjednosti. Crna Gora je pouzdan partner regionalne saradnje i raspolaže kapacitetima koji su sposobni da odgovore na izazove, rizike i prijetnje i obezbijede zadovoljavajući nivo nacionalne bezbjednosti. Bezbjednosne prijetnje iz regiona se uzročno-posledično reflektuju na teritoriju Crne Gore i utiču na nacionalnu bezbjednost a saradnja sa državama Zapadnog Balkana doprinosi očuvanju bezbjednosti i značajno utiče na stabilnost i bezbjednost Jugoistočne Evrope.

Javna odbrana naučnog rada odvijala se pred ispitnom Komisijom koju je imenovalo Vijeće Fakulteta bezbjednosti a odobrilo Vijeće Unuverziteta u Beogradu u sastavu: redovni profesor Fakulteta političkih nauka dr Dragan Simeunović, redovni profesori Fakulteta bezbjednosti dr Zoran Dragišić i dr Zoran Keković.

Portal Analitika