Abiznis

Opština Kotor: Rastu prihodi od naknade jer nema više podobnih i nepodobnih

O značaju i efektima fiskalne discipline najbolje svjedoči uvid u realizaciju prihoda Opštine Kotor od dolaska na vlast nove lokalne uprave, jer su u prvoj polovini 2017. godine skoro udvostručeni prihodi od naknade za korišćenje komercijalnih objekata u odnosu na isti period prošle godine.
Opština Kotor: Rastu prihodi od naknade jer nema više podobnih i nepodobnih
Portal AnalitikaIzvor

Prihodi Opštine Kotor po osnovu naknade za korišćenje komercijalnih objekata uod 1. januara do 30. juna iznose 61.884 eura. U mandatu prethodne vlasti, u istom periodu prošle godine, u opštinsku kasu se po istom osnovu slilo svega 33.836 eura.

"Upravo je ovaj rekordan skok u nivou prihoda po osnovu naknade za korišćenje komercijalnih objekata posljedica političkih promjena koje su omogućile uvođenje reda, kontrole i discipline u proces lokalnog budžetiranja.Rast prihoda u opštinskom budžetu proizilazi iz uspostavljanja čvrstih mehanizama kontrole i odgovornosti, bez čega nigdje i nikad nije bilo podizanja stepena naplate javnih prihoda. Povećani stepen naplate pokazatelj je i pojačanih ekonomskih aktivnosti koje stvaraju bolju materijalnu osnosnu za plaćanje propisanih dažbina.  Uvijek ćemo voditi računa da se skupi dovoljna suma budžetskog novca za podmirenje neophodnih javnih potreba, ali i da se očuva ekonomski potencijal privrednika. Zbog toga je značajno imati poštenu i odgovornu vlast koja prikupljene javne prihode isključivo koristi da poboljša pravni i privredni ambijent i opsluži privrednike javnim uslugama koje im snižavaju troškove poslovanja", saopšteno je iz Kabineta predsjednika Opštine Kotor.

Gotovo udvostručenje budžetskih prihoda po osnovu naknade za korišćenje komercijalnih objekata moguće je zato što više nema privilegovanih u Kotoru i zato što se nikom više ne opraštaju dugovi zbog podobnosti.

-U Kotoru više nema podobnih i nepodobnih, već su svi jednaki pred zakonima i propisima. Samo se na taj način postiže pravičnost u smislu da svi shodno svojimmogućnostima doprinose finansiranju javnih dobara i da se teret javnih finansija ravnomjerno dijeli na sve. Pokazali smo da se, zato što u novoj opstinskoj vlasti nema ničijih dužnika, javne potrebe mogu finansirati i bez novih i dodatnih nameta. Pokazali smo da, ako ima snažne volje i znanja da se uvedu efikasni modeli i red, kao i da se  pojača kontrola, nema potrebe za stezanjem kaiša građanima.Bez obzira na to što postoje pritisci sa centralnog nivoa, Opština Kotor je na sigurnom putu pune fiskalne konsolidacije i snažnih administrativnih reformi- navedeno je u saopštenju.

Portal Analitika